Owoce z pestkami mogą sprawiać nam problemy – szczególnie wtedy, kiedy mamy zamiar spożywać je w eleganckim towarzystwie. Kiedy podaje się je na przyjęciach czy bankietach, goście sięgają zazwyczaj po te mniej kłopotliwe. Jak elegancko jeść owoce z pestkami – między innymi wiśnie, czereśnie i winogrona?
Owoce z pestkami należą do grupy wyjątkowo kłopotliwych smakołyków – szczególnie wtedy, kiedy mamy zamiar spożywać je w eleganckim towarzystwie, na bankiecie czy wykwintnym przyjęciu. Zdarza się, że kiedy serwuje się je na przyjęciach, goście sięgają zazwyczaj po takie, które nie wywołują problemów. Wniosek nasuwa się sam: z punktu widzenia etykiety przy stole wiśnie, czereśnie i winogrona sprawiają kłopoty. Jak elegancko jeść owoce z pestkami?
Owoce z pestkami osobno
Jeżeli na paterze rozłożono wiśnie lub czereśnie, to sięgamy po każdy owoc osobno. Chwytamy go dwoma palcami (wskazującym i kciukiem). Jeśli mają ogonki, to odrywamy je od owoców i odkładamy na brzeg talerza. Winogrona, które znajdują się na gałązce, najpierw oddzielamy od reszty, przekładamy na talerzyk deserowy, a następnie zjadamy po jednej sztuce. Pamiętajmy, aby palcami dotykać jak najmniejszej powierzchni owoców (ta sama zasada dotyczy innych artykułów spożywczych, które jada się rękoma).
Co robić z pestkami?
Problem stanowią zazwyczaj pestki owoców, ponieważ nie zawsze wiadomo, co z nimi zrobić. Otóż owoc (czereśnię, wiśnię lub winogrono) wkładamy do ust w całości – nie próbujemy wcześniej rozprawić się z pestką – i zjadamy, wypluwając niejadalną część dyskretnie do zwiniętej w rulon ręki, a następnie odkładając na brzeg talerza. W eleganckich lokalach podaje się miseczki z wodą, w których można po wszystkim opłukać palce.
Dodatki lub elementy deserów
Jeżeli owoce z pestkami są dodatkiem do potrawy lub elementem deseru, to nabieramy je sztućcem. Po zjedzeniu wypluwamy pestkę dyskretnie na łyżkę lub widelec i układamy na brzegu talerza.