Szparagi to niezwykle wykwintny smakołyk. Świeżymi możemy cieszyć się dość krótko, bo jedynie od drugiej połowy kwietnia do pierwszych dni czerwca. Podaje się je zazwyczaj jako przystawkę. Najlepiej smakują z masłem lub sosem vinaigrette. Jak umiejętnie jeść szparagi? Czy w ich przypadku używa się noża i widelca?
Szparagi to bez wątpienia niezwykle zdrowy oraz smakowity element naszej wiosennej diety. Kojarzy nam się z wykwintną kuchnią oraz z elegancko podanymi potrawami. Szparagi serwowane są zazwyczaj na przystawkę albo jako wykwinty dodatek do delikatnych mięs lub ryb. Wielu z nas zadaje sobie pytanie, w jaki sposób umiejętnie (oraz elegancko) spożywać to subtelne w smaku warzywo. Czy prawdą jest, że należy używać w ich wypadku noża i widelca? A może lepiej delektować się nimi w sposób swobodny – chwytając je palcami?
Sposób jedzenia
W jaki sposób umiejętnie przystąpić do jedzenia szparagów? Końcami palców jednej dłoni unosimy szparaga, przytrzymując go jednocześnie od spodu widelcem trzymanym w drugiej ręce. Jedzenie rozpoczynamy od najdelikatniejszej części, czyli od główki. Jeżeli w restauracji obok talerza stawia się również miseczki z wodą, oznacza to, że w tym lokalu praktykuje się jedzenie szparagów palcami.
Używanie sztućców
W zasadzie szparagi powinno się jadać jedynie z pomocą widelca. Jednak wtedy, kiedy towarzyszą im dodatki (np. szynka parmeńska), możemy użyć również noża. Szparagi to bardzo delikatne warzywo – pamiętajmy więc, aby nie kroić ich na zbyt małe kawałki, ponieważ ryzykujemy utratę smaku.