Szparagi to niezwykle wykwintny smakołyk. Świeżymi możemy cieszyć się dość krótko, bo jedynie od drugiej połowy kwietnia do pierwszych dni czerwca. Podaje się je zazwyczaj jako przystawkę. Najlepiej smakują z masłem lub sosem vinaigrette. Jak umiejętnie jeść szparagi? Czy w ich przypadku używa się noża i widelca?

Szparagi to bez wątpienia niezwykle zdrowy oraz smakowity element naszej wiosennej diety. Kojarzy nam się z wykwintną kuchnią oraz z elegancko podanymi potrawami. Szparagi serwowane są zazwyczaj na przystawkę albo jako wykwinty dodatek do delikatnych mięs lub ryb. Wielu z nas zadaje sobie pytanie, w jaki sposób umiejętnie (oraz elegancko) spożywać to subtelne w smaku warzywo. Czy prawdą jest, że należy używać w ich wypadku noża i widelca? A może lepiej delektować się nimi w sposób swobodny – chwytając je palcami?

Sposób jedzenia
W jaki sposób umiejętnie przystąpić do jedzenia szparagów? Końcami palców jednej dłoni unosimy szparaga, przytrzymując go jednocześnie od spodu widelcem trzymanym w drugiej ręce. Jedzenie rozpoczynamy od najdelikatniejszej części, czyli od główki. Jeżeli w restauracji obok talerza stawia się również miseczki z wodą, oznacza to, że w tym lokalu praktykuje się jedzenie szparagów palcami.

Używanie sztućców
W zasadzie szparagi powinno się jadać jedynie z pomocą widelca. Jednak wtedy, kiedy towarzyszą im dodatki (np. szynka parmeńska), możemy użyć również noża. Szparagi to bardzo delikatne warzywo – pamiętajmy więc, aby nie kroić ich na zbyt małe kawałki, ponieważ ryzykujemy utratę smaku.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.