Przyjęcia w formie bufetu lub bankietu na stojąco są dość wygodną formą – szczególnie wtedy, kiedy brak przestrzeni na to, aby rozstawić miejsca siedzące dla wszystkich gości. Problemy mogą pojawić się w czasie planowania takiego spotkania. Jak urządzić bufet i przyjęcie bankietowe na stojąco?

Planując przyjęcie w formie bufetu lub bankietu na stojąco, analizujemy wszelkie szczegóły. Jak zaaranżować przestrzeń? W jaki sposób udekorować stoły? Jak rozstawić potrawy? Czy na przyjęciu powinien pojawić się pełen zestaw sztućców? W jakiej sytuacji wypada użyć naczyń jednorazowych? Podajemy kilka wskazówek.

Aranżacja przestrzeni
Przyjęcia w formie bufetu lub bankietu na stojąco są niezwykle wygodną formą – warto pomyśleć o ich organizacji szczególnie wtedy, kiedy brak nam przestrzeni na to, aby rozstawić krzesła dla wszystkich gości. Organizując spotkanie tego typu zaaranżujmy pomieszczenie w taki sposób, aby znalazły się w nim miejsca na stoliki na jedzenie oraz osobne na napoje i alkohol (to rozwiązanie idealne). Meble powinny być tak ustawione, żeby goście nie mieli problemów ze swobodnym przemieszczaniem się.

Dekoracje stołu
Uważajmy na dekoracje: urozmaicają stół, ale mogą przeszkadzać. Do kłopotliwych elementów należą m.in. niestabilne wazony z kwiatami oraz duże świeczniki, które nietrudno potrącić. W małym pomieszczeniu (a także na niewielkim stole) ograniczmy się do eleganckiego obrusa i np. fantazyjnie ułożonych serwetek.

Ze sztućcami lub bez
Planując bufet lub przyjęcie bankietowe na stojąco można przygotować sztućce, choć w pewnych sytuacjach nie są one niezbędne. Jeżeli spotkanie będzie miało niezobowiązujący charakter, a podane w jego trakcie artykuły spożywcze będą wielkości tzw. jednego kęsa, wówczas wystarczą talerzyki i duża ilość serwetek. Pamiętajmy jednak, że przygotowanie zestawu takich potraw wymaga wiele wysiłku i  kosztuje więcej pracy niż aranżacja bufetu w tradycyjnej formie.

Naczynia jednorazowe
Choć naczynia jednorazowe (z tektury lub plastiku) są nieeleganckie, możemy w wyjątkowych sytuacjach użyć ich na przyjęciu. Dotyczy to jedynie takich spotkań, których charakter komponuje się z tego typu zastawą. Naczynia jednorazowe sprawdzą się więc na mniej oficjalnych przyjęciach ogrodowych lub plenerowych. W takich sytuacjach pamiętajmy o przygotowaniu sporego kosza na odpadki – ustawmy go w miejscu, do którego goście będą mieli swobodny dostęp.

Ułożenie potraw
Ułożenie potraw na stole powinno być zgodne z kolejnością ich spożywania. W miejscach najbardziej dostępnych (np. najbliżej wejścia) powinny znaleźć się przystawki i potrawy na ciepło, zaś w sektorach mniej eksponowanych desery i owoce. Na przyjęciach w formie bufetu i bankietu na stojąco świetnie sprawdzają się m.in. wszelkie sałatki, ryby w niewielkich porcjach (również w galarecie), mięsa na zimno, wędliny, sery. Pamiętajmy o przygotowaniu jednej lub dwóch potraw na ciepło (np. zupy), a także przynajmniej dwóch rodzajów deseru.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.