„Kuchnia Franceski” to zabawna i poruszająca książka, z bohaterką, której nie można się oprzeć. Historia o dzieleniu się miłością, życiem, radą i – nade wszystko – jedzeniem. To jednocześnie pierwsza z pięciu powieści napisanych dotychczas przez mieszkającego na Rhode Island autora o włoskich korzeniach, Petera Pezzellego.
Już niebawem na rynku ukażą się kolejne tytuły jego autorstwa: „Lekcje włoskiego”, „Dom w Italii”, „Villa Mirabella” i „Każdej niedzieli”.
„Dom jest bardzo szczególnym miejscem, a kuchnia jest sercem każdego domu. To tutaj człowiek kieruje swoje pierwsze kroki po powrocie z pracy lub szkoły. Co może być przyjemniejszego od chwili, gdy przekraczasz próg po ciężkim dniu i czujesz smakowity zapach jedzenia. To w kuchni członkowie rodziny zbierają się wokół stołu, rozmawiają, śmieją się i po prostu spotykają co wieczór w porze kolacji. Na lodówce wiesza się zabawne zdjęcia rodzinne, zostawia krótkie liściki albo przypomnienia, niektórzy wywieszają też rysunki swoich dzieci.
W kuchni jest coś ciepłego i magicznego, czemu trudno się oprzeć. Proszę zwrócić uwagę, jak chętnie na domowych przyjęciach goście gromadzą się w kuchni. To zazwyczaj centrum zdarzeń. A co do roli jedzenia w moich powieściach, to zawsze uważałem je za coś, co nas zbliża. Jedzenie jest językiem uniwersalnym. Wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłku może być wyrazem głębokiej miłości, sympatii i przyjaźni. Nieważne, jak prosty jest posiłek, najważniejsze, że spotyka się przy nim cała rodzina. Poza tym ja po prostu kocham jeść!” – powiedział Peter Pezzelli w wywiadzie poświęconym książce „Kuchnia Franceski”
Teraz i my możemy poznać smaki i zapachy włoskiej prowincji, którymi skutecznie uwodzi tysiące Amerykanów. Oto kilka rodzinnych receptur kulinarnych Autora, zamieszczonych w książce „Kuchnia Franceski”.
Frittata z cukinią Sue (omlet z cukinią)
12 jaj
¼ szklanki startego sera żółtego
2 cienko pokrojone cukinie
oliwa z oliwek
1 cebula, posiekana
sól czosnkowa i pieprz
Spryskaj oliwą patelnię z grubym dnem. Wymieszaj roztrzepane jajka z utartym serem. Podsmaż cukinię oraz cebulę na oliwie, aż się zeszklą. Przypraw je solą czosnkową i pieprzem. Wlej masę jajeczną na patelnię. Smaż na wolnym ogniu. Za pomocą drewnianej szpatułki sprawdź, czy spód omletu jest zrumieniony. Kiedy uzyska złocistą barwę, włóż patelnię do piekarnika, by zrumienić także wierzch. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Funghi Ripieni Billy'ego (faszerowane grzyby)
18 dużych pieczarek
½ strąka papryczki pepperoni, drobno posiekanej
szklanka pomidorowego purée
½ łyżeczki płatków czerwonej papryki
Oczyść grzyby. Odetnij nogi i drobno je pokrój. Wymieszaj w misce posiekane nogi pieczarek, pepperoni, pomidorowe purée i płatki papryki. Faszeruj kapelusze grzybów przygotowaną masą. Ułóż je na brytfannie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 180ºC przez około 30 minut. Grzyby będą gotowe, kiedy się zarumienią. Podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Arance e Pepe Alice (pomarańcze z pieprzem)
świeże pomarańcze
oliwa z oliwek, najlepiej z pierwszego tłoczenia
czarny pieprz
Podziel pomarańcze na półksiężyce i ułóż na półmisku. Skrop je obficie oliwą z oliwek i posyp czarnym pieprzem.
Fot. HB Studio
Peter Pezzelli
Kuchnia Franceski
Przełożyła Elżbieta Zychowicz
Wydawnictwo Literackie
Kraków 2010
Dziękujemy Wydawnictwu Literackiemu za udostępnienie materiałów.