„- Znowu głodny? - spytał. Na środku stołu leżała jeszcze połowa kurczaka w miodzie. Jon wyciągnął rękę, żeby oderwać nogę, ale w ostatniej chwili nadział na nóż całą połowę i opuścił ją na podłogę. Duch rzucił się na mięso łapczywie, nie wydając najmniejszego odgłosu.” Potrawa na zimne wieczory, inspirowana książką „Gra o tron”.
Przepis, który prezentujemy, pochodzi z niezwykłej książki kucharskiej „Uczta lodu i ognia”, której autorkami są Chelsea Monroe-Cassel i Sariann Lehrer. Wszystkie potrawy inspirowane są literaturą, a towarzyszą im cytaty z książek George’a R.R. Martina.
Więcej informacji o książce znajduje się w naszej „Bibliotece z cynamonem”: zobacz artykuł
„- Znowu głodny? - spytał. Na środku stołu leżała jeszcze połowa kurczaka w miodzie. Jon wyciągnął rękę, żeby oderwać nogę, ale w ostatniej chwili nadział na nóż całą połowę i opuścił ją na podłogę. Duch rzucił się na mięso łapczywie, nie wydając najmniejszego odgłosu.” („Gra o tron”)
Kurczak w miodzie – przepis na 3–4 porcje
Czas przygotowania: 15 minut
Sos: 30 minut
Pieczenie: 1–1½ godziny
Można podawać z chrupiącym białym chlebem, współczesną rzepą w maśle i miodem pitnym.
Danie o zdecydowanie północnym charakterze. Jabłka, ocet, miód i suszone owoce przywołują wspomnienia mroźnych wieczorów spędzonych w cieple wielkich sal Winterfell. Gęsty sos rozpływa się kusząco na gorącym kurczaku. Nasiąkają nim też suszone owoce, które tryskają smakiem, gdy już zaszczycą talerz swoją obecnością.
1 cały kurczak (2½–3 kg)
2 łyżki roztopionego masła
1 szklanka octu jabłkowego
⅔ szklanki miodu
1–2 łyżeczki mięty suszonej lub świeżej, drobno posiekanej
sól
½ szklanki ciemnych lub jasnych rodzynków, suszonych wiśni, suszonej żurawiny itp.
1 łyżka masła
Rozgrzej piekarnik do temperatury 230°C.
Osusz kurczaka ręcznikami papierowymi, a następnie natrzyj go roztopionym masłem i posyp solą. Dzięki temu skórka stanie się chrupiąca i pyszna. Piecz przez godzinę albo do chwili, kiedy z nakłutego ostrym nożem udka wypłynie przezroczysty sok. Pierś powinna zmienić kolor z różowego na biały.
Podczas gdy kurczak się piecze, wymieszaj w rondlu wszystkie pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu ok. 30 minut, aż suszone owoce napęcznieją, a sos zmniejszy objętość mniej więcej o połowę. Gdy tylko kurczak będzie gotowy, polej go od razu połową sosu, a resztę podaj osobno.
Chelsea Monroe-Cassel, Sariann Lehrer
Uczta lodu i ognia
przeł. Łukasz Małecki
premiera: 7 listopada 2013 r.
Wydawnictwo Literackie
Dziękujemy Wydawnictwu Literackiemu za udostępnienie materiałów.