Należą do najbardziej urodziwych warzyw. Kuszą przede wszystkim pięknymi, nasyconymi barwami. Nie należy się więc dziwić, że zafascynowały artystów: na swoich obrazach uwiecznili je m.in. impresjoniści. Ponieważ uwielbiamy malarstwo, a szczególnie bliskie są nam martwe natury, więc poszperaliśmy w archiwach z myślą o znalezieniu związków papryki ze sztuką.
Wybraliśmy trzy obrazy, na których kolorowa papryka gra główną rolę. Ich autorów uwiodła uroda tego warzywa – każdy z nich namalował piękne okazy w kilku kolorach. Wszystkie dzieła powstały w pierwszej połowie XX wieku. Widać na nich wyraźne wpływy malarstwa impresjonistycznego. Na dwóch obrazach dominuje papryka w czerwieniach i oranżach, na jednym – w żółci i jasnej zieleni. Autorzy dwóch z prezentowanych poniżej dzieł zdecydowali się na uzupełnienie jej owocami lub innymi warzywami. Poniżej pokazujemy i opisujemy obrazy, których autorami są: Mathilde Vollmoeller-Purrmann, Auguste Petit oraz Ştefan Dimitrescu.
Wszystkie kolory na talerzu
Autorką pierwszego z prezentowanych obrazów jest niemiecka malarka Mathilde Vollmoeller-Purrmann (1876-1943). „Martwa natura z papryką” należy do najbardziej znanych dzieł autorki. Obraz powstał w 1907 r. – w czasie kilkuletniego pobytu malarki w Paryżu. Artystkę fascynowała twórczość impresjonistów. Dzieło prezentuje paprykę w pełnej krasie – we wszystkich kolorach, jakie dała natura. Warzywa leżą na talerzu: na pierwszy plan wysuwają się dorodne okazy w oranżu oraz w czerwieni. Papryce towarzyszy spokojne tło: biały obrus, dwa kieliszki obrócone do góry dnem oraz jasny ceramiczny wazon (na obrazie widać tylko jego fragment).
Autorka: Mathilde Vollmoeller-Purrmann (1876-1943)
Tytuł: „Martwa natura z papryką”
Rok powstania: ok. 1907
Technika: olej na płótnie
Wymiary: 32,6 x 40,6 cm
W towarzystwie cytrusów
Autorem drugiego z prezentowanych obrazów jest brazylijski malarz Auguste Petit (1844-1927). „Martwa natura z papryką i owocami”, namalowana ok. 1927 r., prezentuje warzywa w odcieniach żółci, złota, jasnej ciepłej zieleni oraz oranżu. Pięknie ułożonym na liściach okazom towarzyszą cytrusy: po lewej stronie widzimy cytrynę (z listkiem na czubku), a po prawej – pomarańczę. Ostatni owoc w szczególny sposób zwraca uwagę: obrany jest tylko częściowo, a apetyczny środek wręcz zachęca to tego, aby go skosztować. Warto zwrócić uwagę na realizm obrazu, a także na jego wysmakowaną kolorystykę.
Autor: Auguste Petit (1844-1927)
Tytuł: „Martwa natura z papryką i owocami”
Rok powstania: ok. 1927
Technika: olej na płótnie
Wymiary: 33 x 41 cm
Z butelką wina i bakłażanami
Trzeci z prezentowanych obrazów jest dziełem rumuńskiego malarza Ştefana Dimitrescu (1886–1933). „Martwa natura z dojrzałymi warzywami” powstała prawdopodobnie w latach dwudziestych XX wieku – dokładnego roku niestety nie znamy. Autora zafascynowały zdecydowane kolory papryki: mocna czerwień oraz intensywna zieleń. Centralne miejsce obrazu zajmuje kosz z warzywami – dorodne okazy znajdują się nie tylko w nim, ale także na białym obrusie. Obok stoi butelka z winem. Oprócz papryki, która ogrywa główną rolę, autor uwiecznił na swoim dziele inne warzywa w pięknych barwach: bakłażany, ogórki i marchew.
Autor: Ştefan Dimitrescu (1886–1933)
Tytuł: „Martwa natura z dojrzałymi warzywami”
Rok powstania: brak danych
Technika: olej na płótnie
Wymiary: 50 x 60,5 cm
Źródło reprodukcji: Wikimedia Commons