Karczochy należą do kategorii smakołyków, których jedzenie wymaga nie tylko czasu, ale i wyczucia: zjada się bowiem jedynie płatki warzywa. W eleganckich restauracjach serwuje się do nich sos (w osobnej miseczce). Zastawie towarzyszą: woda do mycia rąk oraz talerz na resztki. Jak podawać i jeść karczochy?
Jedzenie karczochów nie należy do najłatwiejszych zadań. Podawanie oraz spożywanie tego wykwintnego bez wątpienia smakołyku rządzi się swoimi prawami. Poniżej podajemy kilka praktycznych wskazówek.
Sposób podawania
W eleganckich restauracjach karczochy podaje się wraz z sosem (najczęściej w osobnej miseczce). Zastawie towarzyszą zazwyczaj: woda do mycia rąk oraz niewielki talerz na resztki. Ten sposób serwowania smakołyku można również praktykować w domu – w takim przypadku wystarczy nam jedno naczynie na odpadki i dużo serwetek.
Sposób jedzenia
Karczochy należą do tych potraw, które jada się rękoma. Warzywo przytrzymujemy jedną dłonią, zaś drugą – palcem wskazującym oraz kciukiem – odrywamy delikatnie płatki (poczynając od tych znajdujących się najdalej środka). Następnie ich mięsistą część zanurzamy w sosie i podnosimy do ust. Po jej zjedzeniu odrzucamy włóknisty kawałek na talerzyk na odpadki. Spożywając płatki, dojdziemy do włóknistego środka warzywa, które nie jest jadalne. Po oczyszczeniu rąk (czyli opłukaniu w miseczce z wodą i wytarciu serwetką) chwytamy za nóż, wycinamy miękkie wnętrze karczocha i zjadamy je.
Trudne potrawy: Karczochy
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca