Karczochy należą do kategorii smakołyków, których jedzenie wymaga nie tylko czasu, ale i wyczucia: zjada się bowiem jedynie płatki warzywa. W eleganckich restauracjach serwuje się do nich sos (w osobnej miseczce). Zastawie towarzyszą: woda do mycia rąk oraz talerz na resztki. Jak podawać i jeść karczochy?

Jedzenie karczochów nie należy do najłatwiejszych zadań. Podawanie oraz spożywanie tego wykwintnego bez wątpienia smakołyku rządzi się swoimi prawami. Poniżej podajemy kilka praktycznych wskazówek.

Sposób podawania
W eleganckich restauracjach karczochy podaje się wraz z sosem (najczęściej w osobnej miseczce). Zastawie towarzyszą zazwyczaj: woda do mycia rąk oraz niewielki talerz na resztki. Ten sposób serwowania smakołyku można również praktykować w domu – w takim przypadku wystarczy nam jedno naczynie na odpadki i dużo serwetek.

Sposób jedzenia
Karczochy należą do tych potraw, które jada się rękoma. Warzywo przytrzymujemy jedną dłonią, zaś drugą – palcem wskazującym oraz kciukiem – odrywamy delikatnie płatki (poczynając od tych znajdujących się najdalej środka). Następnie ich mięsistą część zanurzamy w sosie i podnosimy do ust. Po jej zjedzeniu odrzucamy włóknisty kawałek na talerzyk na odpadki. Spożywając płatki, dojdziemy do włóknistego środka warzywa, które nie jest jadalne. Po oczyszczeniu rąk (czyli opłukaniu w miseczce z wodą i wytarciu serwetką) chwytamy za nóż, wycinamy miękkie wnętrze karczocha i zjadamy je.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.