Gotowanie i podawanie ziemniaków w mundurkach to zwyczaj kuchni wiejskich – bardzo popularny m.in. w krajach skandynawskich. Pewne potrawy bez wątpienia lepiej smakują, kiedy serwuje się je w ich towarzystwie. Jak elegancko jeść ziemniaki w mundurkach? W jaki sposób przy stole obierać je ze skórki?
W przypadku niektórych potraw nie wyobrażamy sobie ziemniaków innych niż w mundurkach – takie po prostu lepiej niż te gotowane bez skórek komponują się z pewnymi daniami. Ważne jest także to, że te przyrządzane w łupinach zachowują ciepło – mogą więc dłużej stać na stole. Gotowanie i podawanie ziemniaków w mundurkach to nie tylko polski sposób, ale i zwyczaj tzw. kuchni wiejskich, bardzo popularny m.in. w krajach skandynawskich.
Sposób podawania
Ziemniaki w mundurkach serwuje się zazwyczaj na dużym półmisku: gospodyni bądź gospodarz posiłku dzieli je wówczas pomiędzy biesiadników. Można również – jeżeli gości jest więcej – podawać sobie półmisek z rąk do rąk i obsługiwać się samodzielnie. Ważne jest, aby zadbać o dodatkowy talerz (bądź talerzyki) na odpadki – w innym przypadku biesiadnicy będą zmuszeni pozostawić nieestetyczne skórki na talerzach z jedzeniem.
Sposób jedzenia
Co mówią zasady etykiety przy stole na temat spożywania ziemniaków w mundurkach? Otóż sięgamy po nie pojedynczo (widelcem bądź dużą łyżką – jeżeli taką podano do półmiska) i nakładamy na talerz. Przystępując do jedzenia, nadziewamy każdego ziemniaka na widelec i drugą ręką – z pomocą noża – delikatnie zrywamy z niego skórkę, którą odkładamy na talerz na odpadki. Jedzenie zaczynamy wtedy, kiedy obierzemy sobie tyle ziemniaków, ile naszym zdaniem zjemy.
Etykieta przy stole: Ziemniaki w mundurkach
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca