Jak chwytać kieliszek z winem? Czy to prawda, że zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole należy przy nalewaniu trunku trzymać butelkę tak, aby osoby nim częstowane widziały etykietę? Dlaczego gospodarz powinien najpierw napełnić swój kieliszek? Jak podawać wino? W jakiej kolejności nalewać je gościom?
Podstawowe zasady związane z podawaniem wina i częstowaniem nim przydają się w wielu sytuacjach towarzyskich. Jak chwytać kieliszek? Czy to prawda, że zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole należy przy nalewaniu trunku trzymać butelkę tak, aby osoby nim częstowane widziały etykietę? Dlaczego gospodarz powinien najpierw napełnić swój kieliszek? Jak podawać wino, a także w jakiej kolejności nalewać je gościom? Podajemy kilka praktycznych wskazówek, które mogą się przydać w różnych sytuacjach towarzyskich.
Nalewanie wina
Przy nalewaniu wina należy trzymać butelkę tak, aby osoby nim częstowane widziały etykietę. Takie zachowanie jest zgodne z zasadami savoir vivre’u przy stole oraz potwierdza naszą otwartość – nie powinniśmy bowiem ukrywać przed gośćmi marki i pochodzenia alkoholu. Napełniając dostosowany do typu wina kieliszek pamiętajmy, aby poziom płynu dochodził do wysokości, w której naczynie jest najszersze. Nieeleganckie jest bowiem jego wypełnianie aż do samego brzegu.
Kolejność częstowania
Panuje zasada, zgodnie z którą to osoba częstująca (zazwyczaj jest to gospodarz spotkania) najpierw napełnia trunkiem swój kieliszek. Motyw takiego postępowania jest zrozumiały: otóż w pierwszych kroplach wina mogą pływać kawałki korka. Gospodarz – tuż po nalaniu wina sobie – powinien napełnić kieliszek najważniejszego gościa lub osoby, która siedzi po jego prawej stronie. Należy jednak pamiętać o zasadzie, że najpierw częstuje się panie, a potem panów.
Etykieta picia wina
Kieliszek powinno się trzymać w odpowiedni sposób, czyli za nóżkę, palcem wskazującym i kciukiem. Pamiętajmy, że nieeleganckie jest obejmowanie go całą dłonią. Pijąc wino do posiłku, starajmy się nie pozostawiać na kieliszku nieestetycznych tłustych plam – za każdym razem, kiedy sięgamy po trunek, przecierajmy usta serwetką.
Podawanie wina
- Szczegóły
- Kategoria: Kultura wina