Podawane są w głębokich talerzach (te gęste, z dodatkami) albo w filiżankach (tzw. czyste lub o kremowej konsystencji). Jak elegancko oraz zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole jeść zupy? Czy te serwowane w filiżance można spożywać przy pomocy łyżki? Czy pod koniec jedzenia wypada przechylić talerz? Podajemy parę wskazówek.
Zupy należą do tych potraw, po które Polacy sięgają często oraz niezwykle chętnie. Szczególnie jesienią i zimą doceniamy ich pożywność oraz rozgrzewające właściwości. Gęste zupy, którym towarzyszą dodatki (m.in. duże kawałki warzyw i mięsa oraz makaron), serwuje się w głębokich talerzach. Te o kremowej konsystencji (np. ze zmiksowanych warzyw) bądź tzw. czyste podaje się w filiżankach. Jak elegancko oraz zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole jeść zupy? Czy te serwowane w filiżance można spożywać przy pomocy łyżki? Czy pod koniec jedzenia wypada przechylić talerz? Poniżej podajemy parę przydatnych wskazówek.
Zupa w filiżance
Jeżeli zupa serwowana jest w filiżankach (tak najczęściej podaje się tzw. czyste, jak np.: bulion, barszcz czerwony, rosół), to najpierw spożywamy ją w sposób tradycyjny, czyli posługując się łyżką. Pod koniec – wtedy, kiedy w naczyniu jest już niewiele płynu – odkładamy łyżkę na talerzyk, podnosimy filiżankę do ust i wypijamy resztę. Taki sposób jedzenia zup serwowanych w filiżance jest jak najbardziej elegancki oraz zgodny z zasadami etykiety przy stole.
Zupa w głębokim talerzu
Zupy gęstsze, o mniej płynnej konsystencji lub z dużą ilością warzyw i dodatków (np. z makaronem), podawane są zazwyczaj w głębokich talerzach. Spożywając potrawę z takiego naczynia pamiętajmy, aby na łyżkę nie nabierać zbyt wiele, ponieważ w ten sposób ryzykujemy poplamieniem obrusa bądź ubrania. Pod koniec jedzenia możemy lekko przechylić talerz lewą ręką, a łyżką trzymaną w prawej wybrać resztę zupy – nigdy nie róbmy jednak tego zbyt zdecydowanie, ponieważ to nieeleganckie: na talerzu może pozostać kilka jej kropel.
Etykieta przy stole: Zupy
- Szczegóły
- Kategoria: Porady bywalca