Profesjonalnie prowadzone degustacje win – z udziałem znawców i koneserów – stały się ostatnio modną, acz nietypową rozrywką. Ich scenariusz przebiega zgodnie z poglądem wyrażonym przez znanego z niebanalnego stylu życia króla Edwarda VII: „Wino się nie tylko pija. Wino się wącha, obserwuje, podziwia, smakuje, sączy, delektuje i o winie się mówi”.
Wino jak żaden inny trunek działa na nasze zmysły: najpierw angażuje wzrok, potem powonienie, a wreszcie smak. Nie należy się więc temu dziwić, że Edward VII, syn brytyjskiej królowej Wiktorii, tak trafnie przedstawił ideę degustacji tego trunku. Ważne jest jednak, że wspomniał, jak istotne jest mówienie i dzielenie się poglądami o winie. Zanim jednak zaczniemy dyskutować o trunku, prześledźmy wszystkie kroki jego prawidłowej degustacji.
Przygotowanie do degustacji
Degustację wina rozpoczyna się od napełnienia odpowiedniego kieliszka winem – ważne jest, aby poziom płynu dochodził do wysokości, w której naczynie jest najszersze. Należy następnie chwycić kieliszek za nóżkę przy pomocy palca wskazującego i kciuka (pamiętajmy, że nigdy nie powinno się obejmować go całą dłonią).
Ocena płynu i jego barwy
Lekko pochylając kieliszek z degustowanym winem można określić, w jaki sposób płyn rozchodzi się po jego ściankach. Ten moment jest także najlepszy, aby ocenić barwę trunku, kierując np. naczynie w kierunku światła.
Pierwsze wrażenia zapachowe
Kierując nos w stronę wypełnionego winem kieliszka, należy zdecydowanie zaciągnąć się wonią trunku. Chwila, kiedy po raz pierwszy dokonujemy oceny wrażeń zapachowych związanych z degustowanym winem, jest niezwykle ważna: właśnie wtedy należy spróbować wstępnie zdefiniować, z czym kojarzą się nam uwalniające się z kieliszka wonie.
Druga analiza woni
Po zdefiniowaniu wstępnych wrażeń zapachowych, czas na drugą analizę woni. W celu uwolnienia pozostałych aromatów należy delikatnie zakręcić kieliszkiem. Po ponownym powąchaniu trunku okazuje się, jaki charakter zapachowy objawia się w nim tym razem.
Pierwszy łyk
Po analizie woni czas na ocenę smaku. Biorąc pierwszy łyk należy na chwilę zatrzymać wino w ustach. Taki zabieg pozwala nie tylko wzmocnić wrażenia smakowe, ale także dopełnić te zapachowe.
Ocena harmonii aromatu
Bywa, że pierwsze oceny zapachowe i smakowe wina zdecydowanie różną się od ocen kolejnych. Dlatego tak ważne jest, aby degustacja przebiegała w spokoju i skupieniu. Warto nauczyć się definiować wrażenia i oceniać za pomocą słów harmonię aromatu trunku – wiele zależy oczywiście od atmosfery degustacji i przyzwolenia na dzielenie się z jej uczestnikami swoimi spostrzeżeniami. Przystępując do degustacji kolejnego wina pamiętajmy, aby pozbyć się aromatów poprzedniego, przepłukując gardło wodą lub zjadając kawałek neutralnego w smaku pieczywa (np. bagietki).