Ta książka to zbiór oryginalnych receptur kulinarnych skrupulatnie spisywanych przez lata przez Lucy Maud Montgomery, pachnących imbirem, cynamonem i… Zielonym Wzgórzem, na którym dorastała bohaterka jej powieści. Znajdą w niej coś dla siebie zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki.

„Gdybym – biedaczka – nie była pisarką, pewnie zostałabym pierwszorzędnym kucharzem!” – zwykła mawiać o sobie Lucy Maud Montgomery, autorka bestsellerowej „Ani z Zielonego Wzgórza”.

Ta książka to zbiór oryginalnych receptur kulinarnych skrupulatnie spisywanych przez lata przez kanadyjską pisarkę, pachnących imbirem, cynamonem i… Zielonym Wzgórzem, na którym dorastała bohaterka jej powieści. Talenty Lucy Maud Montgomery w tej dziedzinie były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Teraz także polskie gospodynie mogą skorzystać z jej przepisów. Wśród receptur „ciotki Maud”, spokrewnione z nią autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły smakołyki ulubione przez domowników, rarytasy serwowane podczas  wytwornych obiadów i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu.

W „Kuchni z Zielonego Wzgórza”, zilustrowanej rękopisami pisarki oraz archiwalnymi fotografiami rodzinnymi z okresu, kiedy mieszkała w Norval, w stanie Ontario, coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki. Chcecie wiedzieć co jadała Ania Shirley? Zapraszamy do lektury i wspólnego gotowania!

Elaine Crawford i Kelly Crawford
Kuchnia z Zielonego Wzgórza
Przeł. Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Wydawnictwo Literackie
Kraków 2007

Materiały prasowe: Wydawnictwo Literackie

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.