Ta książka to zbiór oryginalnych receptur kulinarnych skrupulatnie spisywanych przez lata przez Lucy Maud Montgomery, pachnących imbirem, cynamonem i… Zielonym Wzgórzem, na którym dorastała bohaterka jej powieści. Znajdą w niej coś dla siebie zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki.
„Gdybym – biedaczka – nie była pisarką, pewnie zostałabym pierwszorzędnym kucharzem!” – zwykła mawiać o sobie Lucy Maud Montgomery, autorka bestsellerowej „Ani z Zielonego Wzgórza”.
Ta książka to zbiór oryginalnych receptur kulinarnych skrupulatnie spisywanych przez lata przez kanadyjską pisarkę, pachnących imbirem, cynamonem i… Zielonym Wzgórzem, na którym dorastała bohaterka jej powieści. Talenty Lucy Maud Montgomery w tej dziedzinie były słynne nie tylko wśród mieszkańców Wyspy Księcia Edwarda. Teraz także polskie gospodynie mogą skorzystać z jej przepisów. Wśród receptur „ciotki Maud”, spokrewnione z nią autorki wyboru Elanie i Kelly Crawford, wyróżniły smakołyki ulubione przez domowników, rarytasy serwowane podczas wytwornych obiadów i potrawy kojarzące się z dorastaniem na Zielonym Wzgórzu.
W „Kuchni z Zielonego Wzgórza”, zilustrowanej rękopisami pisarki oraz archiwalnymi fotografiami rodzinnymi z okresu, kiedy mieszkała w Norval, w stanie Ontario, coś dla siebie znajdą zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki. Chcecie wiedzieć co jadała Ania Shirley? Zapraszamy do lektury i wspólnego gotowania!
Elaine Crawford i Kelly Crawford
Kuchnia z Zielonego Wzgórza
Przeł. Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Wydawnictwo Literackie
Kraków 2007
Materiały prasowe: Wydawnictwo Literackie
Kuchnia z Zielonego Wzgórza
- Szczegóły
- Kategoria: Biblioteka z cynamonem