„Wśród mangowych drzew” to fantastyczna podróż w czasie i przestrzeni, nostalgiczna, zmysłowa wyprawa w lata młodości i wspaniały przewodnik po indyjskiej kuchni. Na tych, którzy zgłodnieją w trakcie lektury, czekają przepisy wprost z pachnącego kardamonem i lepkiego od słodkiego soku mango dzieciństwa Madhur Jaffrey.

Madhur Jaffrey, indyjska aktorka i wielokrotnie nagradzana autorka książek kulinarnych, dzieli się z czytelnikami swymi wspomnieniami z dzieciństwa i młodości spędzonych w Delhi. Barwnie opisuje ogromny i gwarny dom swego dziadka, rodzinne obyczaje, radosne zabawy z kuzynostwem, uroczystości, święta, dziecięce tajemnice.

A wszystko przepojone zniewalającymi smakami i zapachami indyjskiej kuchni: pikantnych placków z kozieradką, aromatycznego curry jagnięcego z kartoflami czy delikatnego kurczaka w sosie jogurtowo-migdałowym.

W tle zaś rozgrywa się dramatyczna historia dwudziestowiecznych Indii – zdobycie niepodległości, śmierć Mahatmy Gandhiego, krwawe zamieszki po odłączeniu się Pakistanu.

„Wśród mangowych drzew” to fantastyczna podróż w czasie i przestrzeni, nostalgiczna, zmysłowa wyprawa w lata młodości i wspaniały przewodnik po indyjskiej kuchni. Na tych, którzy zgłodnieją w trakcie lektury, czekają przepisy wprost z pachnącego kardamonem i lepkiego od słodkiego soku mango dzieciństwa Madhur Jaffrey.

„Wzruszające, zabawne, niezwykle wciągające (…). Barwne wspomnienia Jaffrey skrzą się dowcipem, a talent autorki sprawia, że powstaje przepyszna opowieść.”
„The New York Times Book Review”

„Nie próbujcie czytać tej książki na pusty żołądek. (…) To smakowity hołd złożony tradycyjnemu, wielokulturowemu wychowaniu.”
„Newsday”

„Jaffrey, przenikliwa obserwatorka z piórem wrażliwym na zmysłowe szczegóły, snuje bogatą opowieść, w której umiejętnie łączy codzienne wypadki z wydarzeniami historycznymi.”
„People Magazine”

„Piękna opowieść o złotym wieku dzieciństwa (…) na obrzeżach wielkiej historii, z dala od pól bitewnych. To prawdziwa kobieca narracja: inteligenta, zabawna, zmysłowa i wywrotowa.”
„The Daily Mail”

„’Wśród mangowych drzew’ to wciągające wspomnienia z dzieciństwa spędzonego w północnych Indiach. Madhur Jaffrey przywołuje historię swojej ogromnej rodziny, kreśląc jej losy na tle drugiej wojny światowej i burzliwych przemian związanych z podziałem Indii (…). Jej opowieść i domowe przepisy oczarują wszystkich wielbicieli Indii i tamtejszej kuchni.”
„BBC Good Food Magazine”

„Pierwsze książki Madhur Jaffrey – mój osobisty elementarz kuchni indyjskiej – przywoziłam w latach dziewięćdziesiątych z Londynu. Teraz, kiedy czytam jej wspomnienia z dzieciństwa, moja kuchnia zaczyna pachnieć curry, cynamonem, goździkami i słodkim mango. Pyszna książka dla wszystkich obdarzonych kulinarną wyobraźnią. Spróbujcie niezwykłego smaku tej bardzo osobistej podróży do Indii. Polecam.”
Marta Gessler, właścicielka restauracji Qchnia Artystyczna i Warsztatu Woni

Wśród mangowych drzew. Wspomnienia z dzieciństwa w Indiach
Przekład z języka angielskiego Paweł Lipszyc
Data premiery: 20.03.2013 r.
Wydawnictwo Czarne
Seria Dolce Vita

Materiały prasowe: Wydawnictwo Czarne

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.