Opowieść Mehran, podobnie jak „Przepiórki w płatkach róży” czy „Czekolada”, przemawia do wyobraźni czytelnika poprzez zmysł smaku. Każdy rozdział otwiera, niczym motto, przepis kulinarny, wprowadzający w nastrój kolejnych epizodów. Smak jest również bohaterem samej powieści.
Marsha Mehran
Zupa z granatów
Przekład Jolanta Kozak
Wydawnictwo W.A.B.
Warszawa 2006
„Zupa z granatów” to historia trzech sióstr, które przybywają do małego irlandzkiego miasteczka po ucieczce z ogarniętego rewolucją Iranu. Kupują nieczynną od ośmiu lat piekarnię i przekształcają w irańską restaurację. Niestety, ani egzotyczna uroda sióstr, ani aromatyczne potrawy nie wzbudzają entuzjazmu ksenofobicznej społeczności. Mieszkańcy solidarnie i ostentacyjnie omijają Café Babilon. Siostry wierzą jednak w ludzką życzliwość i próbują zjednać sobie miasteczko specjałami irańskiej kuchni.
Opowieść Mehran, podobnie jak „Przepiórki w płatkach róży” czy „Czekolada”, przemawia do wyobraźni czytelnika poprzez zmysł smaku. Każdy rozdział otwiera, niczym motto, przepis kulinarny, wprowadzający w nastrój kolejnych epizodów. Smak jest również bohaterem samej powieści. Dzięki potrawom następuje brzemienne w skutki zderzenie dwu różnych kultur – irańskiej egzotyki i irlandzkiej swojskości.
„Zupa z granatów” jest pierwszą powieścią Marshy Mehran; została przetłumaczona na dwanaście języków.
„Niewiele jest powieści o takim uroku przy takiej mieszance. Marsha Mehran zgrabnie łączy kunszt literacki z kunsztem kulinarnym, by stworzyć zachwycającą i subtelną baśń.”
Frank Delaney (autor książki „Ireland”)
„Urzekająca opowieść o miłości, rodzinie i odrodzeniu, które dokonuje się dzięki magii perskiej kuchni.”
Funny in Farsi
„Wspaniała mieszanka perskich przypraw i irlandzkiego temperamentu. Marsha Mehran pisze błyskotliwie i z fantazją.”
Serving Crazy with Curry
„Przygotowując potrawy, dajesz komuś cząstkę siebie, łagodzisz tęsknotę za domem.”
Marsha Mehran
„Współczesna baśń o tym, jak pojednanie dwóch różnych kultur i kuchni przezwycięża z powodzeniem ludzką skłonność do rasizmu i nietolerancji.”
The Desert Morning News
Marsha Mehran urodziła się w Teheranie, a dorastała w Buenos Aires, dokąd jej rodzice uciekli z Iranu. Tam uczęszczała do prywatnej szkockiej szkoły, która ukształtowała jej miłość do wszystkiego, co celtyckie. Później mieszkała także w USA, Australii i Irlandii. Osiadła w Nowym Jorku, gdzie oddaje się swojej pasji – eksperymentom kulinarnym.
Materiały prasowe: Wydawnictwo W.A.B.
Zupa z granatów
- Szczegóły
- Kategoria: Biblioteka z cynamonem