Kristin Kimball, trzydziestoparoletnia singielka, prowadziła beztroskie i barwne życie w Nowym Jorku, do czasu aż los postawił na jej drodze Marka, ambitnego farmera z marzeniami o ekologicznym gospodarstwie. Nie mając pojęcia o trudnej pracy na roli, Kristin, pod wpływem rodzącego się uczucia, porzuca wielkomiejski świat i przeprowadza się na farmę na amerykańsko-kanadyjskiej granicy.

Plan młodych był prosty: samowystarczalne gospodarstwo prowadzone tradycyjnymi metodami. Kristin i Mark zamierzali sprzedawać warzywa, owoce, mięso, przetwory mleczne i mąkę, ale także opał, materiały budowlane, nawóz, a nawet zapewniać rozrywkę i wypoczynek. Był to pomysł ambitny, ryzykowny i nieco romantyczny… ale naprawdę się udał. „Brudna robota” to książka o spełnianiu marzeń i o tym, że warto iść pod prąd. A zabawne i niezwykle plastyczne opisy ciężkiej pracy, wspaniałego jedzenia i rodzącej się miłości oczarują każdego.

„’Farma jest znacznie ciemniejsza, cichsza, piękniejsza i bardziej brutalna niż wszystkie moje wcześniejsze wyobrażenia o wsi’ – pisze Kristin Kimball i odkrywa przed nami cud tworzenia prawdziwego jedzenia. Cud okupiony wyczerpującą pracą, nieustannym ryzykiem, brudem i znojem. Każdy mieszczuch, marzący o rzuceniu korporacji i sielankowym życiu na wsi, powinien zobaczyć ją oczami autorki. Nie po to, by się wystraszyć, ale by dostrzec, jak wiele jest do wygrania.”
Agnieszka Kręglicka

„Szczęśliwie dla czytelnika Kimball ma zdrowy apetyt i barwnie pisze zarówno o rozkoszach stołu, jak i o uprawie roli.”
„The New York Times Book Review”

„To, co wyróżnia książkę Kimball – poza ważnym pytaniem: jakie metody hodowli i uprawy, wyłączywszy rolnictwo przemysłowe, są dziś jeszcze możliwe – to osobisty ton i talent do snucia opowieści, wzbogacone smakowitymi opisami jedzenia (…). Czytając tę książkę, ma się wrażenie, że autorka otwiera przed nami wielkie czerwone drzwi swojej stodoły i zaprasza nas do środka.”
NewYorker.com

„Ta czarująca opowieść pokazuje skomplikowaną prawdę o prostym życiu. Kimball jest spostrzegawcza, czasem liryczna, lecz poetycką nutę łagodzi zwykle dowcip i farmerski zdrowy rozsądek.”
„Elle Magazine”

„W tej urzekającej kronice wiejskiego życia, płynącego w rytm zmieniających się pór roku, Kimball opisuje, jak wraz z mężem tchnęli nowe życie w zapuszczoną amerykańską farmę i kompletnie stracili dla niej głowę (…). To brudne i trudne życie, ale autorka wspaniale pisze o jego radościach.”
„Publishers Weekly”

Brudna robota. Zapiski o życiu na wsi, jedzeniu i miłości
Przekład z języka angielskiego Alina Patkowska
Data premiery: 03.10.2012 r.
Wydawnictwo Czarne
Seria Dolce Vita

Materiały prasowe: Wydawnictwo Czarne

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.