Pochodzą od owoców, warzyw, napojów oraz przypraw. Do naszych ulubionych należą: kawowy, czekoladowy, kakaowy, cynamonowy i szafranowy. Zebraliśmy 34 kolory kulinarne, ściśle związane ze światem smaków. Jakie barwy wywołują wrażenie orzeźwienia, a jakie sytości? Które są słodkie lub kwaśne, a które wytrawne?
Świat barw ma wiele wspólnego ze światem smaków. Kolory wywołują określone wrażenia kulinarne: niektóre orzeźwiają (np.: cytrynowy, pomarańczowy, miętowy), inne – tzw. gęste – wywołują wrażenie sytości (m.in.: czekoladowy, śliwkowy, mleczny). Pewne barwy – tzw. słodkie – pobudzają apetyt (np.: malinowy, truskawkowy, brzoskwiniowy, miodowy). Niektóre kojarzą się z wytrawnym smakiem (m.in.: cynamonowy, koniakowy, oliwkowy, szafranowy). W naszym zestawieniu znajdują się 34 kolory kulinarne. Pochodzą one od owoców, warzyw, napojów oraz przypraw. Nawiązują bezpośrednio do barw artykułów spożywczych, od których się wywodzą. Podzieliliśmy je na cztery smakowe kategorie.
Kolory orzeźwiające, świeże i tzw. kwaśne
Cytrynowy – intensywny odcień żółtego, czyli kolor skórki cytryny
Groszkowy – barwa zielonego groszku, czyli jasna, odrobinę zgaszona zieleń
Limonkowy – kolor skórki limonki, czyli jaskrawa jasna zieleń z domieszką żółci
Łososiowy – barwa łososia, czyli ciemny róż z domieszką oranżu
Miętowy – jasna zieleń z dodatkiem błękitu, czyli barwa młodych liści mięty
Pistacjowy – kolor orzeszków pistacjowych, czyli subtelna odmiana jasnej zieleni
Pomarańczowy – barwa skórki pomarańczy, czyli intensywna odmiana oranżu
Kolory tzw. gęste oraz wywołujące wrażenie sytości
Buraczkowy – barwa przekrojonego buraka, czyli ciemna czerwień z kroplą fioletu
Czekoladowy – nasycony brąz gorzkiej czekolady
Jagodowy – intensywny kolor jagód, czyli ciemny fiolet z domieszką czerwieni
Kawowy – ciemny oraz ciepły brąz ziaren kawy
Mleczny – kolor mleka i śmietany, czyli biały z kroplą kremowego
Śliwkowy – barwa śliwek węgierek, czyli ciemny fiolet z dodatkiem brązu
Wiśniowy – kolor dojrzałych wiśni, czyli nasycona czerwień z kroplą brązu
Kolory słodkie i pobudzające apetyt
Bananowy – barwa skórki banana, czyli intensywnie żółty z domieszką zieleni
Brzoskwiniowy – kolor brzoskwini, czyli rozbielony odcień oranżu z dodatkiem kremowego
Malinowy – barwa świeżych malin, czyli intensywny róż
Marchewkowy – kolor karotenu, czyli pomarańczowy z domieszką żółtego
Miodowy – ciemna odmiana żółci z kroplą oranżu i brązu, czyli kolor płynnego miodu
Kakaowy – kakao w proszku, czyli brąz z domieszką beżu
Kremowy – bardzo jasny beż w chłodnej wersji, czyli kolor kremu maślanego
Morelowy – oranż z dodatkiem różu, czyli barwa moreli
Poziomkowy – kolor świeżych poziomek, czyli jasna czerwień z kroplą oranżu
Truskawkowy – barwa truskawek, czyli ciepła nasycona czerwień z domieszką oranżu
Kolory kojarzące się z wytrawnym smakiem
Bordowy – kolor wina z Bordeaux, czyli nasycona czerwień z kroplą czerni
Burgund – ciemny odcień czerwieni, czyli intensywna barwa wina
Cynamonowy – barwa znanej przyprawy, czyli zgaszony odcień brązu
Herbaciany – kolor herbaty, czyli brąz z domieszką oranżu
Koniakowy – ciepła barwa koniaku, czyli jasny brąz z domieszką oranżu i beżu
Oberżynowy – kolor skórki bakłażana, czyli ciemny fiolet z domieszką niebieskiego
Oliwkowy – zgaszona zieleń z dodatkiem żółci, czyli barwa zielonych oliwek
Orzechowy – średni brąz z domieszką żółci i oranżu, czyli kolor orzechów
Piwny – barwa lubianego napoju, czyli bursztynowy odcień jasnego brązu
Szafranowy – jasny brąz z domieszką żółci i złota, czyli kolor jednej z najdroższych przypraw
Kolory kulinarne
- Szczegóły
- Kategoria: Szczypta elegancji