Rejs luksusowym jachtem w sezonie letnim po Lazurowym Wybrzeżu i Riwierze Włoskiej brzmi jak marzenie. Ten był największym w życiu wyzwaniem. Młody Amerykanin David Shalleck został zaokrętowany na Serenity jako pokładowy kucharz. Zapraszamy do lektury książki „Śródziemnomorskie lato. Sezon Na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella”.
Właściciele jachtu – małżeństwo włoskich milionerów – mieli tak wygórowane wymagania, że nawet włoski mistrz kuchni byłby w kłopocie, chcąc im sprostać, a nadto załoga oczekiwała, że David aktywnie włączy się w prace na pokładzie. David musiał być zatem równie wprawny w krojeniu foie gras, co w wiązaniu żeglarskich węzłów. Książkę wyróżniono dwiema prestiżowymi nagrodami: Cordon d’Or Culinary Academy Award w kategorii literatura kulinarna i pamiętnik oraz USA Book News Awards w kategorii esej podróżniczy.
„Historia, którą opowiadam w książce, rozpoczęła się w chwili, kiedy zdecydowałem się porzucić bezpieczną pracę w restauracji w Stanach Zjednoczonych i wybrać w podróż po Francji i Włoszech. Muszę przyznać, że wtedy nie zdawałem sobie sprawy ze skutków planowanej wyprawy. Za granicą chciałem znaleźć odpowiedź na pytanie: jak zostać dobrym szefem kuchni, miałem jednak zaledwie mgliste wyobrażenie o tym, jakie kulinarne odkrycia mnie czekają. Przez kilka letnich sezonów pracowałem jako kucharz na wspaniałym klasycznym jachcie żaglowym, to na nim umieściłem akcję książki. Praca na jachcie zaspokoiła me pragnienia i jestem ogromnie wdzięczny jego właścicielom za szansę, jaką mi dali. (…) Wspaniałe doświadczenia nauki, jakie odebrałem w śródziemnomorskiej podróży, która odmieniła moje życie, zachowam na zawsze w pamięci.” – David Shalleck
„Literatura podróżniczo-kulinarna w najlepszym wydaniu...” – San Francisco Examiner
„Fascynująca, o szybkim tempie i świetnie napisana... W śródziemnomorskich portach David niestrudzenie poszukiwał najlepszych regionalnych produktów i składników. Bez reszty – on, kucharz z Ameryki – zadurzył się i zanurzył w śródziemnomorskiej – francuskiej i włoskiej tradycji kulinarnej. I tak narodził się wielki kulinarny talent. Brawo!” – Jacques Pépin, słynny szef kuchni, autor wielu książek i programów kulinarnych, wieloletni współpracownik Julii Child
„Książka nafaszerowana marzeniami. Jest to prawdziwa podróż naszych marzeń – w towarzystwie kucharza, który uwija się pomiędzy stoiskami nadmorskich targów, by przygotować ucztę godną bogów. Czytelnika uwodzą zarówno smakowite posiłki, jak i porty, do których jacht zawija. Dla bohatera i autora książki rejs luksusowym jachtem jest także doświadczeniem edukacyjnym – ciężko zdobyte uznanie w oczach pracodawców i śmiałe wyzwania, jakie przed nim stawiają, zmieniają go w osobę, która dobrze wie, kim chce być i czego oczekuje od życia. Ta książka to świetny towarzysz wakacji w jakimś rajskim zakątku.” – Frances Mayes
„Proszę bardzo, po prostu zaokrętuj szefa kuchni na pokład jachtu żeglującego wzdłuż włoskiego wybrzeża, a za chwilę będziesz trzymał w ręku ponad czterystustronicowy opis wakacji... eskapistyczną opowieść, pełną kulinarnych przepisów i zapachu morskiej bryzy.” – The New York Times
David Shalleck – z wykształcenia scenograf, z zawodu szef kuchni i producent telewizyjnych programów kulinarnych, w których występowali najsławniejsi kucharze Ameryki. Gotował dla najlepszych restauracji w Nowym Jorku, San Francisco, dolinie Napa, Londynie, Prowansji i wielu regionach Włoch.
Erol Munuz – konsultant wyższego szczebla oraz strateg komunikacji dla publicznego
i prywatnego sektora. Studiował na uniwersytecie w Syracuse i na Harvardzie.
Śródziemnomorskie lato. Sezon Na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella
David Shalleck, Erol Munuz
Przeł. Sylwia Trzaska
Premiera książki: 19 kwietnia 2012 r.
Materiały prasowe: Wydawnictwo Literackie
Śródziemnomorskie lato. Sezon na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella
- Szczegóły
- Kategoria: Biblioteka z cynamonem