Należą do najbardziej urodziwych warzyw. Kuszą przede wszystkim pięknymi, nasyconymi barwami. Nie należy się więc dziwić, że zafascynowały artystów: na swoich obrazach uwiecznili je m.in. impresjoniści. Ponieważ uwielbiamy malarstwo, a szczególnie bliskie są nam martwe natury, więc poszperaliśmy w archiwach z myślą o znalezieniu związków papryki ze sztuką.

Wybraliśmy trzy obrazy, na których kolorowa papryka gra główną rolę. Ich autorów uwiodła uroda tego warzywa – każdy z nich namalował piękne okazy w kilku kolorach. Wszystkie dzieła powstały w pierwszej połowie XX wieku. Widać na nich wyraźne wpływy malarstwa impresjonistycznego. Na dwóch obrazach dominuje papryka w czerwieniach i oranżach, na jednym – w żółci i jasnej zieleni. Autorzy dwóch z prezentowanych poniżej dzieł zdecydowali się na uzupełnienie jej owocami lub innymi warzywami. Poniżej pokazujemy i opisujemy obrazy, których autorami są: Mathilde Vollmoeller-Purrmann, Auguste Petit oraz Ştefan Dimitrescu.

Wszystkie kolory na talerzu
Autorką pierwszego z prezentowanych obrazów jest niemiecka malarka Mathilde Vollmoeller-Purrmann (1876-1943). „Martwa natura z papryką” należy do najbardziej znanych dzieł autorki. Obraz powstał w 1907 r. – w czasie kilkuletniego pobytu malarki w Paryżu. Artystkę fascynowała twórczość impresjonistów. Dzieło prezentuje paprykę w pełnej krasie – we wszystkich kolorach, jakie dała natura. Warzywa leżą na talerzu: na pierwszy plan wysuwają się dorodne okazy w oranżu oraz w czerwieni. Papryce towarzyszy spokojne tło: biały obrus, dwa kieliszki obrócone do góry dnem oraz jasny ceramiczny wazon (na obrazie widać tylko jego fragment).

Autorka: Mathilde Vollmoeller-Purrmann (1876-1943)
Tytuł: „Martwa natura z papryką”
Rok powstania: ok. 1907
Technika: olej na płótnie
Wymiary: 32,6 x 40,6 cm

W towarzystwie cytrusów
Autorem drugiego z prezentowanych obrazów jest brazylijski malarz Auguste Petit (1844-1927). „Martwa natura z papryką i owocami”, namalowana ok. 1927 r., prezentuje warzywa w odcieniach żółci, złota, jasnej ciepłej zieleni oraz oranżu. Pięknie ułożonym na liściach okazom towarzyszą cytrusy: po lewej stronie widzimy cytrynę (z listkiem na czubku), a po prawej – pomarańczę. Ostatni owoc w szczególny sposób zwraca uwagę: obrany jest tylko częściowo, a apetyczny środek wręcz  zachęca to tego, aby go skosztować. Warto zwrócić uwagę na realizm obrazu, a także na jego wysmakowaną kolorystykę.

Autor: Auguste Petit (1844-1927)
Tytuł: „Martwa natura z papryką i owocami”
Rok powstania: ok. 1927
Technika: olej na płótnie
Wymiary: 33 x 41 cm

Z butelką wina i bakłażanami
Trzeci z prezentowanych obrazów jest dziełem rumuńskiego malarza Ştefana Dimitrescu (1886–1933). „Martwa natura z dojrzałymi warzywami” powstała prawdopodobnie w latach dwudziestych XX wieku – dokładnego roku niestety nie znamy. Autora zafascynowały zdecydowane kolory papryki: mocna czerwień oraz intensywna zieleń. Centralne miejsce obrazu zajmuje kosz z warzywami – dorodne okazy znajdują się nie tylko w nim, ale także na białym obrusie. Obok stoi butelka z winem. Oprócz papryki, która ogrywa główną rolę, autor uwiecznił na swoim dziele inne warzywa w pięknych barwach: bakłażany, ogórki i marchew.

Autor: Ştefan Dimitrescu (1886–1933)
Tytuł: „Martwa natura z dojrzałymi warzywami”
Rok powstania: brak danych
Technika: olej na płótnie
Wymiary: 50 x 60,5 cm

Źródło reprodukcji: Wikimedia Commons

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.