W dawnych polskich publikacjach, w których prezentowano przepisy kulinarne, prym wiodły sezonowe artykuły spożywcze. Książki sprzed lat podzielone były na rozdziały – każdy z nich obejmował jedną porę roku. Jesienią królowały potrawy przyrządzane z owoców i warzyw, które zebrać można było w ogrodzie lub znaleźć w lesie.

Piękne barwy – a szczególnie ich ciekawe zestawienia – w wyjątkowy sposób działają na wyobraźnię. Wyobraźnia zaś wywołuje kulinarne skojarzenia, a te z kolei pobudzają apetyt. Zmysł wzroku – oprócz smaku i powonienia – jest niezwykle ważny dla smakoszy: mawia się przecież, że jadamy również oczami. W jaki sposób barwy na talerzu wpływają na smak?

Uwielbiamy ich smak oraz zapach. Kochamy również za kolor (zwany pomidorowym) oraz formę (przepięknie wyglądają przecież po przekrojeniu). Cenimy ich właściwości zdrowotne. Pomidory znalazły swoje miejsce nawet w poezji. Traktujemy je jak warzywa, choć botanicy zwracają uwagę, że są owocami. Dawniej nazywano je jabłkami miłości.

Poszukując lekkich, zdrowych oraz chłodnych przekąsek często sięgamy po sorbety, rezygnując z tradycyjnych lodów. Wydaje się, że moda na nie narodziła się niedawno – okazuje się jednak, że ten rodzaj mrożonego deseru ma bardzo długą tradycję i znany był już w czasach Nerona. Skąd wzięła się moda na mrożone desery typu sorbet, granita i lody wodne?

Wielu z nas czeka przez niemal cały rok na określone smaki, które przychodzą wraz z latem. Na liście ulubionych (i wyjątkowo wyczekiwanych) znajdują się m.in. te, z którymi łączą nas wspomnienia – np. z dzieciństwa. Bywa jednak tak, że pewne artykuły spożywcze smakują po prostu jedynie latem. Subiektywna lista smaków najcieplejszej pory roku.

Hiszpanie mają gazpacho, Hindusi – rajtę, Bułgarzy – tarator, a my – chłodnik. Ta podawana na zimno zupa przywędrowała do nas z Litwy. Pięknie się prezentuje (koneserzy zwracają uwagę na jej żywe barwy), pobudza apetyt, przynosi orzeźwienie, a także dostarcza wielu witamin i przeciwutleniaczy. Chłodnik – zdrowa zupa pełna smaku.

Czy herbata ma pozytywny wpływ na kości? Czy może powodować niedobory żelaza? Czy kofeina zawarta w herbacie może prowadzić do odwodnienia organizmu? Ile kalorii ma herbata i czy jej spożywanie możemy wliczyć w dzienne zapotrzebowanie na płyny? Kilka faktów i mitów na temat jednego z naszych ulubionych napojów.

Kuchnia fusion czerpie z wielu kulinarnych stylów. Miesza, zapożycza, a także zestawia smaki w niekonwencjonalny sposób. Czasem do tradycyjnej potrawy doda element o całkiem innym charakterze. Ponadczasowy łosoś zestawiony ze świeżymi truskawkami oraz z orzeźwiającą rukolą stanowi oryginalną oraz apetyczną kompozycję fusion.

Koneserzy zaliczają je do grupy najwykwintniejszych warzyw. Smakosze żałują, że świeżymi można cieszyć się tak krótko: jedynie od drugiej połowy kwietnia do pierwszych dni czerwca. Najlepszym miesiącem na delektowanie się nimi jest maj. Szparagi charakteryzuje subtelny smak, który nie wymaga towarzystwa wielu dodatków.

Pewne artykuły spożywcze wyraźnie poprawiają nam nastrój – to stwierdzenie nie jest mitem, a prawdą popartą solidną wiedzą. Kiedy trapi nas stres, często sięgamy po coś słodkiego. Nie każda taka wysokokaloryczna przekąska jest zdrowa. Polecamy takie artykuły spożywcze, które są lekkie oraz potrafią wpłynąć na nasz humor.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.