Kuchnia fusion czerpie z wielu kulinarnych stylów. Miesza, zapożycza, a także zestawia smaki w niekonwencjonalny sposób. Czasem do tradycyjnej potrawy doda element o całkiem innym charakterze. Ponadczasowy łosoś zestawiony ze świeżymi truskawkami oraz z orzeźwiającą rukolą stanowi oryginalną oraz apetyczną kompozycję fusion.

Zwolennicy kuchni fusion twierdzą, że niekonwencjonalne zestawienia smakowe pozwalają nam otworzyć się na nowe kulinarne doznania. Tradycjonaliści uważają, że nie powinno się zestawiać elementów o skrajnie różnych charakterach. Kuchnia fusion często czerpie z tradycji, czasem łączy składniki, które pozornie do siebie nie pasują. Osobom odważnym i skłonnym do eksperymentowania w kuchni polecamy niebanalne połączenia – na początek sugerujemy jednak strategię tzw. małych kroków.

Proponujemy elegancką i lekką przystawkę, którą przyrządza się z wykwintnych składników: z łososia, rukoli i truskawek. Dodatkami są oliwa, miód oraz ostra musztarda. Zestawienie ryby z owocami oraz z ostrymi przyprawami (m.in. z  pieprzem) tradycjonalistom wyda się ryzykowne. Jednak łagodny i neutralny w smaku łosoś będzie się dobrze komponować z subtelnymi truskawkami, które nie są ani zbyt słodkie, ani kwaśne. Kompozycja nabiera charakteru dzięki ostrym dodatkom: rukoli, sosowi oraz pieprzowi. Przystawka w stylu fusion pięknie się prezentuje: zestawienie koloru łososia z czerwienią truskawek oraz z zielenią sałaty świetnie wygląda na każdym stole i talerzu.

Łosoś z rukolą i truskawkami – przepis kuchni fusion
Czas przygotowania: 15 min
Liczba porcji: 4

Składniki:
250 g wędzonego łososia w plastrach
50 g rukoli
150 g truskawek
cztery łyżki oliwy
dwie łyżki octu z białego wina
łyżeczka płynnego miodu
łyżeczka ostrej musztardy (np. Dijon)
szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sposób przyrządzenia:
Truskawki opłukać i pozbawić szypułek, a następnie pokroić na ćwiartki. Rukolę oczyścić. Z octu, miodu, musztardy i oliwy przyrządzić sos o gładkiej konsystencji (składniki można zmiksować). Ćwiartki truskawek wymieszać z rukolą oraz połową sosu. Na półmisku rozłożyć plastry łososia, a następnie umieścić na nich mieszankę  z owoców i sałaty. Całość polać resztą sosu i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podawać z pieczywem i białym winem.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.