Czy herbata ma pozytywny wpływ na kości? Czy może powodować niedobory żelaza? Czy kofeina zawarta w herbacie może prowadzić do odwodnienia organizmu? Ile kalorii ma herbata i czy jej spożywanie możemy wliczyć w dzienne zapotrzebowanie na płyny? Kilka faktów i mitów na temat jednego z naszych ulubionych napojów.

Ahmad Tea London – producent m.in. czarnej herbaty Earl Grey i  English Breakfast – we współpracy z brytyjskim niezależnym stowarzyszeniem UK Tea & Infusions Association przedstawia kilka faktów i mitów na temat czarnej herbaty.

Mit: Herbata jest szkodliwa dla kości
Fakt: W przeszłości uważano, że niektóre składniki występujące w herbacie, takie jak kofeina i fluor, mogą osłabić kości, jednak ostatnie analizy sugerują, że picie czarnej herbaty może mieć na nie pozytywny wpływ. Badania przeprowadzone wśród starszych kobiet (źródło: www.tea.co.uk) wykazały, że osoby, które piją cztery lub więcej filiżanek herbaty dziennie, odnotowały poprawę gęstości kości w porównaniu do kobiet, które nie piją herbaty. Jeszcze lepiej ta sytuacja wygląda wśród osób, które lubią pić herbatę w stylu brytyjskim, czyli z dodatkiem mleka. Wypicie czterech filiżanek herbaty z mlekiem dziennie dostarcza 21% dziennego zapotrzebowania na wapń u osoby dorosłej. Ponadto, herbata jest źródłem manganu i minerałów, niezbędnych dla wzrostu i rozwoju kości ciała oraz potasu, mających zasadnicze znaczenie dla utrzymania poziomu płynów ustrojowych w organizmie. Warto też wzbogacić swoją ulubioną filiżankę czarnej herbaty, np.: English Afternoon łyżką miodu czy żurawin, co dodatkowo wpłynie na podniesienie odporności organizmu.

Mit: Picie herbaty powoduje niedobory żelaza
Fakt: Osoby zdrowe, które na co dzień stosują zbilansowaną dietę, nie powinny martwić się, że regularne picie czarnej herbaty może spowodować jakiekolwiek niedobory żelaza. Należy pamiętać, że wchłanianie żelaza zależy od wielu czynników, w tym ilości spożywanego żelaza hem – pochodzenia zwierzęcego (mięsa, jaj, ryb) i żelaza zawartego w produktach warzywnych (zbóż, roślin strączkowych, suszonych owoców), interakcji z innymi czynnikami dietetycznymi oraz ogólnego stanu fizjologicznego. Sugeruje się, że pewne związki występujące w herbacie, zwane polfenole, mogą zmniejszyć wchłanianie żelaza z żywności pochodzenia roślinnego. Jednak patrząc na badania na temat wpływu herbaty na poziom żelaza, nie ma wystarczających dowodów na to, że picie czarnej herbaty powoduje problemy u osób zdrowych. Osoby, które mają obniżony poziom żelaza lub są narażone na jego niedobór, powinny unikać picia herbaty w trakcie posiłków. Najlepiej, jeśli odczekają godzinę po jego zakończeniu. Osoby, które nie są zagrożone niedoborem żelaza mogą pić czarną herbatę – np. Earl Grey czy English Breakfast, o każdej porze dnia.

Mit: Picie czarnej herbaty podczas diety nie jest wskazane
Fakt: Czarna herbata pita bez mleka i bez cukru, nie zawiera kalorii, co powoduje, że jest najzdrowszą alternatywą dla większości napojów bezalkoholowych. Powszechnie uważa się, że tylko zielone herbaty mają zdrowe działanie i wspomagają organizm podczas stosowania diety. Pamiętajmy jednak, że zielone i czarne herbaty pochodzą z tej samej rośliny, Camelia sinensis, i zawierają podobne ilości przeciwutleniaczy i kofeiny, różnią się tylko procesem suszenia. Czarna herbata zawiera 99% wody i jej picie można doliczyć do dziennego spożycia (wskazywanego przez dietetyków) ośmiu filiżanek płynu dziennie.

Mit: Picie czarnej herbaty może prowadzić do odwodnienia
Fakt: Długo istniało przekonanie, że napoje zawierające kofeinę, takie jak czarna herbata, są moczopędne i mają negatywny wpływ mogący doprowadzić do odwodnienia organizmu. Spożywanie herbaty nie wywołuje działań moczopędnych chyba, że ilość herbaty spożywanej jednorazowo zawiera więcej niż 300 mg kofeiny. Jest to odpowiednik mniej więcej sześciu lub siedmiu wypitych filiżanek w ciągu około jednej godziny. Ponieważ herbata w 99% składa się z wody, przyczynia się do pokrycia dziennego zapotrzebowania na płyny.

Materiały prasowe oraz zdjęcia: Ahmad Tea London, www.ahmadtea.pl

 

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.