Szaszłyk to potrawa, której ostateczna forma zależy od fantazji kucharza. Wydaje się nieskomplikowany w przyrządzaniu. Niekiedy sprawia trudności w jedzeniu. W niektórych restauracjach serwuje się jego składniki elegancko rozłożone na talerzu. Jak jednak jeść szaszłyk wtedy, kiedy podany zostaje wraz z rożnem?

Podawane są w głębokich talerzach (te gęste, z dodatkami) albo w filiżankach (tzw. czyste lub o kremowej konsystencji). Jak elegancko oraz zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole jeść zupy? Czy te serwowane w filiżance można spożywać przy pomocy łyżki? Czy pod koniec jedzenia wypada przechylić talerz? Podajemy parę wskazówek.

Jedzenie spaghetti może sprawiać kłopot – szczególnie, kiedy makaronowi towarzyszy pomidorowy sos, którym łatwo się poplamić. Do perfekcji w spożywaniu potrawy doszli Włosi: posługują się widelcem, jednak z obaw przed poplamieniem odzieży układają sobie pod brodami serwety. Jak jeść spaghetti?

Wydaje się, że o biletach wizytowych oraz rytuale ich wręczania napisano i powiedziano już wszystko. Dlaczego jednak wciąż zdarza się nam zapominać o ważnych elementach wizytówkowej etykiety? Czy można zapobiec kłopotliwym sytuacjom, trzymając w dłoni elegancki bilet? Jak zachować się w trakcie wymiany wizytówek z osobami pochodzącymi z innych krajów?

Karczochy należą do kategorii smakołyków, których jedzenie wymaga nie tylko czasu, ale i wyczucia: zjada się bowiem jedynie płatki warzywa. W eleganckich restauracjach serwuje się do nich sos (w osobnej miseczce). Zastawie towarzyszą: woda do mycia rąk oraz talerz na resztki. Jak podawać i jeść karczochy?

Gotowanie i podawanie ziemniaków w mundurkach to zwyczaj kuchni wiejskich – bardzo popularny m.in. w krajach skandynawskich. Pewne potrawy bez wątpienia lepiej smakują, kiedy serwuje się je w ich towarzystwie. Jak elegancko jeść ziemniaki w mundurkach? W jaki sposób przy stole obierać je ze skórki? 

O czym rozmawiać przy stole? Oczywiście o jedzeniu i winach. Jeżeli jednak wyczerpiemy temat związany z podanymi nam potrawami i trunkami, warto pomyśleć o zainicjowaniu dyskusji o czymś innym, lecz równie przyjemnym. Znany z poczucia humoru Oscar Wilde mawiał: „Oto sztuka rozmowy: poruszyć wiele tematów i żadnego nie zgłębić”.

Jak zgodnie z zasadami etykiety zachowywać się w trakcie powitania? W jaki sposób pokazywać szacunek osobie, która odwiedza nas w biurze? Kto pierwszy powinien wychodzić z inicjatywą podania dłoni? Jak dokonywać prezentacji osób nam towarzyszących? Zachęcamy do zapoznania się z najważniejszymi zasadami etykiety powitań.

Serwując ciasta, ciastka i torty, dość często stoimy przed dylematem, czy podać do nich łyżeczki, czy widelczyki. Istnieją zasady, które rozstrzygają tę kwestię. Niektóre ciasta można jeść rękoma. Są jednak takie smakołyki, które sprawiają nam kłopoty. W jaki sposób zgodnie z zasadami savoir vivre’u spożywać ciasto? Jak elegancko jeść ciastka francuskie?

Stare angielskie przysłowie mówi, że doskonały gość to taki, przy którym gospodarz czuje się jak u siebie w domu. W tym powiedzeniu jest bez wątpienia wiele racji. Pamiętajmy jednak, że nastrój spotkania towarzyskiego zależy nie tylko od zachowania gości, ale przede wszystkim od przygotowania gospodarzy.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.