Jak powinni zachowywać się goście, kiedy samodzielnie sięgają po potrawy? W jaki sposób elegancko oraz zgodnie z zasadami savoir vivre’u jeść na przyjęciu na stojąco? O czym warto pamiętać, nakładając dania na talerz? Czy w czasie bankietu należy posługiwać się nożem i widelcem, czy jedynie widelcem?

W ocenie poziomu restauracji (a szerzej: lokalu gastronomicznego) bierze udział wiele czynników. Może się wydawać, że tym jedynym, ostatecznym i decydującym jest jedzenie, jakie zostaje nam podane. Sprawa nie jest jednak tak prosta. Czy jesteśmy bowiem w stanie przymknąć oko na grzechy restauratorów, jeżeli danie zadawala nasz zmysł smaku?

W sytuacjach kameralnych i nieoficjalnych oraz w towarzystwie najbliższych zazwyczaj jadamy owoce (np. jabłka, gruszki czy brzoskwinie) w sposób dla nas najwygodniejszy: trzymając w dłoniach i ogryzając. Nie wypada jednak tak postępować na uroczystych przyjęciach i bankietach. Jak elegancko oraz zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść owoce?

Ser świetnie sprawdza się na różnych przyjęciach – szczególnie tych na stojąco lub w formie bufetu, kiedy goście samodzielnie sięgają po potrawy. Możemy się spodziewać, że we Francji zaserwowany zostanie nam na deser. Jak odpowiednio podawać ser oraz elegancko jeść ten serwowany w restauracji i na przyjęciu?

Kawior to prawdziwa gratka dla koneserów i jeden z najdroższych smakołyków. Najcenniejsza jest jego czarna odmiana. Jak elegancko podawać kawior? Otóż najlepiej serwować go w niewielkich naczyniach ułożonych na półmiskach z lodem, w towarzystwie ćwiartek cytryn. Jak jeść kawior?

Pieczywo jadamy codziennie – najczęściej jednak w warunkach nieformalnych czy domowych. Chleb, bułki, bagietki, rogaliki i inne smaczne wypieki, które w restauracjach podaje się na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane są niestety niezbyt elegancko. Jak zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść pieczywo?

Ostrygi to smakołyk niezwykle ceniony przez koneserów. Należą do tych artykułów spożywczych, o których mawia się, że są afrodyzjakami. Ich jedzenie może sprawiać kłopoty (m.in. dlatego, że nie są codzienną potrawą w naszym kraju). Wszystko jest jednak kwestią wprawy. Jak jeść ostrygi? Jak się je podaje?

Jajka na twardo i na miękko należą do tych artykułów spożywczych, które najchętniej spożywamy na śniadanie. Mogą nam one jednak przysporzyć wielu kłopotów – szczególnie wtedy, kiedy znajdziemy się w wytwornym miejscu i w takim towarzystwie. Jak elegancko jeść jajka na twardo i na miękko? Co radzą bywalcy salonów?

Nawet drobnym upominkiem możemy sprawić komuś ogromną radość. W sztuce obdarowywania ważna jest jednak nie tylko wartość (niekoniecznie materialna, ale raczej emocjonalna) prezentu, ale także forma jego przekazania. Warto więc starannie opakować upominek oraz celebrować moment wręczania.

Niektóre ryby (np. pstrągi i śledzie) podaje się dość często nie w formie filetów, a w całości. Dzięki temu sposobowi serwowania ryba wygląda imponująco i dłużej zachowuje ciepło. Problem pojawia się wtedy, kiedy np. w towarzystwie współbiesiadników mamy zamiar elegancko pozbawić ją ości. Jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole jadać ryby?

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.