Nawet drobnym upominkiem możemy sprawić komuś ogromną radość. W sztuce obdarowywania ważna jest jednak nie tylko wartość (niekoniecznie materialna, ale raczej emocjonalna) prezentu, ale także forma jego przekazania. Warto więc starannie opakować upominek oraz celebrować moment wręczania.

Umiejętne przekazywanie oraz przyjmowanie prezentów to sztuka. Czynności te powinny być celebrowane – zarówno przez obdarowującego, jak i obdarowanego. Przekazywanie oraz przyjmowanie upominków nie zawsze przychodzi nam z łatwością. Prezentujemy więc kilka ważnych zasad sztuki obdarowywania.

Poświęć czas
Jeżeli wręczamy prezent, pamiętajmy, że najlepiej uczynić to w chwili, kiedy obdarowywany dysponuje czasem, aby go rozpakować oraz aby się nim nacieszyć. Warto przy tym wypowiedzieć kilka miłych słów – powinien to uczynić zarówno obdarowany, jak i obdarowujący. Wręczający może wcześniej przygotować odpowiednią formułkę – można w niej nawiązać do prezentu. Zawsze dbajmy o eleganckie opakowanie – nawet, jeżeli wręczamy skromny podarunek. Staranne i gustowne zapakowanie prezentu świadczy przede wszystkim o naszym szacunku do osoby obdarowywanej.

Upominki w życiu zawodowym
Wybór prezentu z myślą o kimś, kogo potrzeb, gustu i preferencji nie znamy, to niekiedy nie lada problem. Przygotowując upominki dla osób, które nie należą do naszej rodziny lub nie są nam szczególnie bliskie, pamiętajmy, że wręczanie drogich lub zbyt osobistych rzeczy obarczone jest ryzykiem. Takie prezenty mogą bowiem u obdarowanego wywołać zażenowanie – szczególnie, jeżeli ma to miejsce w kontaktach służbowych. Lepiej więc w takiej sytuacji wybrać coś skromnego i uniwersalnego.

Radość przyjmowania
Przyjmując prezent, wypada poświęcić czas na jego rozpakowanie oraz obejrzenie – najlepiej zrobić to w obecności osoby obdarowującej. Obowiązkowe jest wyrażenie radości oraz podziękowanie. Nie wypada grymasić i kaprysić, niedozwolone jest przekazywanie słów krytyki – nawet w sytuacji, kiedy upominek nie przypadł nam do gustu. Pamiętajmy, że publiczne wyrażanie dezaprobaty nie należy do dobrego tonu.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.