Zapraszanie gości na obiad lub kolację w restauracji zdarza się i w życiu zawodowym, i prywatnym. Przy posiłkach w lokalach wzmacnia się relacje służbowe, świętuje podpisanie kontraktu, obchodzi urodziny i imieniny albo po prostu spotyka z przyjaciółmi. O czym w takich sytuacjach powinien pamiętać gospodarz spotkania?

Pod pojęciem gospodarza spotkania rozumiemy osobę, która wychodzi z inicjatywą spotkania i zaprasza na posiłek w restauracji – zarówno na taki o charakterze służbowym, jak i prywatnym. W sytuacjach zawodowych przy jedzeniu nie tylko wzmacnia się relacje biznesowe i łatwiej przechodzi do trudnych rozmów, ale także np. świętuje podpisanie kontraktu. Coraz chętniej zapraszamy również gości do restauracji z okazji prywatnych: ceniąc sobie wygodę wolimy urządzić imieniny czy urodziny nie w domu, ale w lokalu – przy dobrym obiedzie lub wykwintnej kolacji. Niektórzy wyjątkowo cenią posiłki z przyjaciółmi w restauracji – szczególnie, jeżeli mają możliwość spróbować specjałów egzotycznej kuchni, a sami nie lubią lub nie potrafią gotować. Gospodarz każdego z wymienionych typów spotkań powinien pamiętać o kilku ważnych zasadach savoir vivre’u. Zebraliśmy je w punktach, które prezentujemy poniżej.

Gospodarz spotkania powinien oddać do dyspozycji gości najlepsze miejsca. Za takie uważa się krzesła ustawione w punktach, z których rozciąga się najciekawszy widok np. na salę restauracji, na pozostałe stoliki itp. Najmniej komfortowe miejsca usytuowane są blisko przejścia lub wyjścia, na rogu, w pobliżu toalety, niedaleko wieszaka na płaszcze itp. Uprzejmość nakazuje, aby gospodarz zapytał, gdzie chcą usiąść jego goście. Następnie powinien zaczekać, aż spoczną, a dopiero potem sam zająć swoje krzesło – w żadnym wypadku nie powinien przy tym narzekać lub proponować zmiany miejsc.

Do gospodarza spotkania należy inicjatywa przywołania kelnera, a także zachęcenia gości do zamawiania potraw oraz do rozpoczęcia posiłku. Jeżeli osoba zapraszająca zna restaurację, może np. polecić towarzystwu najsmaczniejsze jej zdaniem potrawy. Jeśli chce, aby był to posiłek z alkoholem, powinna zapytać wprost, jakie trunki zamówić. Pamiętajmy, że goście mogą się krępować i nie wystąpić z inicjatywą napicia się np. wina. Kiedy dania i trunki znajdą się na stole, gospodarz powinien uprzejmie zachęcić wszystkich do rozpoczęcia posiłku.

Gospodarz nie powinien namawiać nikogo do spożywania alkoholu. Takie zachowanie jest wyjątkowo nieeleganckie. Gorące namawianie czy zmuszanie innych do picia wysokoprocentowych trunków jest z punktu widzenia savoir vivre’u wręcz niewybaczalne. Nawet, jeżeli jest ważna okazja ku temu (np.: imieniny, jubileusz, rocznica), aby wznieść toast, nigdy nie należy przekonywać innych do spożywania alkoholu – choćby był to tylko jeden kieliszek. Wyjątkowo nietaktowne jest również pytanie o powody niechęci do mocnych trunków: stwierdzenie „dziękuję, nie piję” powinno wystarczyć. 

Obowiązkiem gospodarza jest powstrzymanie się od odbierania telefonu komórkowego. Ta zasada dotyczy również gości zasiadających przy wspólnym stole w restauracji. Piszemy o tym nie pierwszy raz, ponieważ zauważyliśmy, że rozmawianie przez komórkę w miejscach publicznych – w towarzystwie innych – stało się powszechnym zachowaniem. Wyjątkiem są oczywiście pilne i bardzo istotne sprawy oraz sytuacje, kiedy uprzedzimy współbiesiadników, że czekamy na ważny telefon. Odbierając komórkę można przeprosić innych, odejść na chwilę na bok i dokończyć rozmowę – szczególnie, kiedy przy stoliku spożywa posiłek oraz rozmawia kilka osób. Zadbajmy jednak o to, aby takie zachowania nie stały się powszechne, ponieważ cierpią na tym zasady dobrego wychowania.

Gospodarz spotkania opłaca rachunek. Wyjątkiem są oczywiście sytuacje, kiedy towarzystwo (np. grupa przyjaciół lub kolegów z pracy) umówiło się inaczej. Ogólna zasada mówi jednak, ze ten, kto zaprosił do lokalu, pokrywa również wszelkie koszty – zarówno w sytuacjach biznesowych, jak i prywatnych. Gospodarz powinien najpierw upewnić się, że goście nie chcą już niczego zamawiać, a dopiero potem poprosić kelnera o rachunek. Może to zrobić wprost (przywołując obsługę restauracji), może także uczynić to dyskretnie i np. uregulować płatność, odchodząc na chwilę od stolika. Eleganckie zachowanie w takiej sytuacji polega m.in. na tym, aby w obecności zaproszonych gości (lub gościa) nie analizować szczegółowo rachunku, płacić dyskretnie i nie epatować ani sumą zamówienia, ani wysokością napiwku.


Podsumowanie najważniejszych informacji, czyli o czym powinien pamiętać gospodarz spotkania w restauracji

Po pierwsze:
Podczas spotkania w restauracji honoruj twoich gości, pozwól im wybrać stolik i oddaj do ich dyspozycji najlepsze miejsca. Przywołaj kelnera, zachęć innych do zamawiania potraw, a kiedy dania i trunki znajdą się na stole, zaproś ich do rozpoczęcia posiłku.

Po drugie:
Podczas spotkania powstrzymaj się od odbierania telefonu komórkowego. Odłóż na później nieistotne sprawy, a w przypadku ważnych – odejdź na bok i tam przeprowadź rozmowę. Nigdy nie namawiaj nikogo do spożywania alkoholu – nawet, jeżeli jest to tylko jeden kieliszek toastu.

Po trzecie:
Pamiętaj, że do osoby zapraszającej na spotkanie przy wspólnym posiłku należy regulowanie płatności. Wyjątkiem są sytuacje, kiedy wcześniej umówiliśmy się inaczej. Podczas opłacania rachunku zachowuj się elegancko, czyli nie epatuj ani sumą, ani wysokością napiwku.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.