Jajka na twardo i na miękko należą do tych artykułów spożywczych, które najchętniej spożywamy na śniadanie. Mogą nam one jednak przysporzyć wielu kłopotów – szczególnie wtedy, kiedy znajdziemy się w wytwornym miejscu i w takim towarzystwie. Jak elegancko jeść jajka na twardo i na miękko? Co radzą bywalcy salonów?

Jajka gotowane na twardo i na miękko należą do ulubionych artykułów spożywczych, które najchętniej spożywamy na śniadanie. Wiele osób wręcz nie wyobraża sobie bez nich solidnego porannego posiłku. Są smaczne i pożywne. Przygotowuje się je na tak wiele sposobów, że właściwie nie są w stanie się nam znudzić. Spożywanie jajek podawanych w skorupkach może nam przysporzyć kłopotów – szczególnie wtedy, kiedy znajdziemy się w wytwornym miejscu oraz w eleganckim towarzystwie, które dba o zachowanie zasad etykiety przy stole. Zapraszamy do lektury praktycznych wskazówek na temat eleganckiego jedzenia jajek na twardo oraz na miękko.

Wytworny sposób jedzenia
Bywalcy proponują wytworny sposób jedzenia jajek na twardo i na miękko. Otóż jajko umieszcza się w kieliszku, a następnie w czubek skorupki delikatnie stuka łyżeczką. Następnie podważa się nadtłuczoną część, odkłada ją na bok i przystępuje do wybierania zawartości. Jajka o płynnej konsystencji bywają dość kłopotliwe w jedzeniu – uważajmy, aby przy ich konsumpcji nie poplamić kieliszka, obrusa lub odzieży. Przydatnym elementem będą więc serwetki (zarówno te papierowe, jak i lniane – bardziej eleganckie).

Metoda nieskomplikowana
Jajka podawane w skorupkach można również jeść w bardziej nieskomplikowany sposób. Należy po prostu zdecydowanie naciąć nożem czubek skorupki, odrzucić go i przystąpić do wybierania zawartości. Jedynie w domu – w warunkach nieformalnych – możemy pozwolić sobie na to, aby postukać czubkiem jajka w talerzyk i odłamać palcami skorupkę.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.