Pieczywo jadamy codziennie – najczęściej jednak w warunkach nieformalnych czy domowych. Chleb, bułki, bagietki, rogaliki i inne smaczne wypieki, które w restauracjach podaje się na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane są niestety niezbyt elegancko. Jak zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść pieczywo?

Ta grupa artykułów spożywczych może niekiedy sprawiać nam trudności. Pieczywo, które w restauracjach podawane jest na śniadanie albo do innych posiłków (np. do zup i przystawek), często spożywane jest nieumiejętnie albo nieelegancko. Jak odpowiednio i zgodnie z zasadami etykiety przy stole jeść chleb, bułki, bagietki i rogaliki?

W sytuacjach prywatnych
W domu i w gronie najbliższych możemy pozwolić sobie na to, aby z kawałków pieczywa przyrządzać kanapki, smarować całą powierzchnię chleba lub bułek masłem albo okładać dodatkami. W ten sposób nigdy nie powinniśmy jednak postępować w restauracji: w lokalach publicznych pieczywo jada się bowiem w specyficzny sposób.

Sposób jedzenia
Co o zasadach jedzenia pieczywa mówią zasady etykiety przy stole? Sięgamy po chleb, bagietkę lub bułkę, odrywamy małe kawałki (na jeden kęs) i podnosimy do ust. Jeżeli lubimy jeść pieczywo z masłem, to za każdym razem smarujemy nim niewielkie kawałki (w części, której nie chwytamy palcami). Pozostałe artykuły spożywcze towarzyszące pieczywu spożywamy oddzielnie (np. wędlinę, którą jemy przy pomocy sztućców).

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.