Potrawy z drobiu należą do wyjątkowo lubianych. Smakosze uważają, że najlepsze są kąski znajdujące się tuż przy kości – te, do których najtrudniej się dostać. Jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole spożywać drób? Czy w towarzystwie wypada jeść rękoma i ogryzać kości? Czy można to czynić tylko w domu, czy również w restauracji?

Kto z nas nie lubi potraw z drobiu? Smakosze uwielbiają kąski tuż przy kości – jednak do nich najtrudniej się dostać. W domowym zaciszu często pozwalamy sobie na ogryzanie kostek, jednak czy wypada robić to również w towarzystwie? A może należy posługiwać się jedynie sztućcami? Na temat metod spożywania drobiu istnieją różne opinie. Postanowiliśmy się im przyjrzeć i odpowiedzieć na pytanie, jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole spożywać drób? Czy w towarzystwie wypada jeść rękoma i ogryzać kości?

Rękoma czy sztućcami?
Drób można bez obaw jeść rękoma. Nie dotyczy to oczywiście filetów z kurczaka czy indyka (w ich przypadku należy posługiwać się nożem i widelcem), ale tych części, w których są kości. Taki sposób spożywania uznawany jest m.in. w lokalach szybkiej obsługi. Pamiętajmy, że w czasie jedzenia drobiu dłońmi przydadzą się nam serwetki. W niektórych eleganckich restauracjach, w których kultywuje się stary styl serwowania dań, podaje się niekiedy miseczki z wodą – do opłukania palców.

W domu i w restauracji
Spożywając drób w domu, w gronie rodziny lub bliskich znajomych, nie obawiajmy się jeść rękoma: pamiętajmy tylko, aby czynić to estetycznie. Najlepiej trzymać np. części kurczaka nie całą dłonią, ale palcami – i to jedynie ich końcówkami. W eleganckiej restauracji należy być ostrożniejszym – lepiej jeść nożem i widelcem (nawet, jeżeli z tego powodu część mięsa nie zostanie spożyta). Wyjątkiem są sytuacje, kiedy gospodarze spotkania sięgają dłonią np. po udka kurczaka – dają tym samym sygnał do tego, aby całe towarzystwo zaczęło posilać się w ten sposób.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.