To miejsce powinno znaleźć się na turystycznej liście każdego smakosza. Zwiedzając miasta, w których można znaleźć atrakcje związane z kulturą kulinarną, nie sposób pominąć Torunia. To jedyne takie muzeum w Europie: poznamy w nim nie tylko historię piernika, ale także upieczemy własne ciastko – w wybranej przez nas formie.

Skoro czekolada w tabliczkach występuje z wieloma dodatkami, to dlaczego nie może być tak w przypadku czekolady do picia? Smaczny gorący napój nabierze dodatkowego aromatu, kiedy wzbogacimy go wyrazistymi elementami. Proponujemy podążyć tropem meksykańskim i dodać do czekolady szczyptę chili.

Jesienią królują w naturze i kuszą swoim wyglądem. W niektórych rejonach Europy są smakołykiem. Kiedyś nazywane były „chlebem biedaków” – obecnie traktowane są jak rarytas. W Ticino serwuje się je nie tylko jako przystawkę i dodatek np. do dziczyzny, ale także przygotowuje się z nich mąkę, chleb, konfitury, lody, piwo, a nawet ciasta i torty.

Stolica Francji słynie z kawiarnianego życia. W tym pięknym mieście o niezwykłej historii i cudownej architekturze niemal na każdym rogu ulicy znajdziemy miejsce, w którym można odpocząć, napić się kawy, coś zjeść, podumać. Przedstawiamy kawiarnie Paryża – te najsłynniejsze, najstarsze, wyjątkowo wytworne, a także nowoczesne i bezpretensjonalne.

Są lekkie, przynoszą ochłodę, charakteryzują się wyrazistym aromatem. Z najwykwintniejszych słyną Sycylijczycy, którzy w komponowaniu ich smaków osiągnęli mistrzostwo. Prezentujemy przepis na klasyczny sorbet cytrynowy po włosku. Podajemy również wskazówki dotyczące przyrządzania mrożonych deserów o oryginalnych intensywnych smakach.

Arbuz doskonale gasi pragnienie, ponieważ składa się aż w 92% z wody. Ma orzeźwiający smak (dzięki zawartości kwasu cytrynowego i jabłkowego), więc chętnie sięgamy po niego w upalne dni. Cenią go m.in. Grecy, serwując pod postacią pysznych i lekkich przekąsek. Proponujemy mus z arbuza z cytryną i miętą – według przepisu pochodzącego z tego malowniczego kraju.

W słoneczne popołudnie, w drodze do Zamku św. Jerzego, zatrzymujemy się na chwilę w Costa do Castelo. Kawiarnia, która znajduje się w starej i urokliwej dzielnicy Alfama, ma niezwykłe położenie. Zajmując jeden ze stolików na zewnątrz, możemy delektować się nie tylko smakiem portugalskiej kawy, ale i niezwykłym widokiem na Lizbonę.

Rzym zachwyca imponującą architekturą, ciekawą historią i niecodzienną atmosferą. Smakosze obserwują to niezwykłe miasto ze swojej perspektywy: kuszą ich uliczki i zaułki, w których można natknąć się na nastrojowe restauracje, niewielkie trattorie czy przytulne pizzerie. Tym razem zachęcamy do tego, aby spojrzeć na Rzym z perspektywy… neonów.

Ten deser to jeden z ważniejszych elementów włoskiej tradycji kulinarnej. Ma intensywny śmietankowy aromat. Z odpowiednimi dodatkami – czerwonymi owocami oraz zielonymi listkami mięty – tworzy kompozycję w kolorach włoskiej flagi. Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów w letniej odsłonie – w sezonie truskawkowym.

Oliwki serwujemy najczęściej samodzielnie oraz na zimno. W krajach śródziemnomorskich przyrządza się z nich wiele ciekawych specjałów. Proponujemy inne spojrzenie na ten smakołyk. Polecamy oryginalną oraz wyjątkowo aromatyczną przekąskę na ciepło z zielonych oraz z czarnych oliwek. Specjał wywodzi się z kuchni hiszpańskiej.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.