Ten deser to jeden z ważniejszych elementów włoskiej tradycji kulinarnej. Ma intensywny śmietankowy aromat. Z odpowiednimi dodatkami – czerwonymi owocami oraz zielonymi listkami mięty – tworzy kompozycję w kolorach włoskiej flagi. Jeden z najsłynniejszych włoskich deserów w letniej odsłonie – w sezonie truskawkowym.

Ten słynny deser wywodzi się z północnych Włoch. Jego nazwa w tłumaczeniu oznacza „gotowaną śmietankę” – to nie dziwi, ponieważ właśnie ten element jest podstawowym składnikiem smakołyku. Panna cotta ma bardzo charakterystyczny kształt, który jest odwzorowaniem naczynia (najczęściej salaterki albo kubeczka), w  jakim tężeje. Deserowi zawsze towarzyszy kolorowy dodatek: najczęściej są to świeże owoce, ale bywa, że jest to słodki sos albo po prostu konfitury.

Śmietankowy deser o włoskim rodowodzie świetnie komponuje się z wieloma owocami: m.in. z malinami, jagodami, poziomkami. My proponujemy użycie truskawek – szczególnie w sezonie na te owoce. Przystrojenie deseru listkami mięty spowoduje, że nabierze on kolorystyki włoskiej flagi.

Prezentujemy włoski przepis na śmietankowy deser o aromacie cytrynowo-waniliowym, podawany ze świeżymi truskawkami i miętą.

Panna cotta z truskawkami i miętą we włoskim przepisie
Czas przygotowania: 30 min
Czas chłodzenia: 5 h
Liczba porcji: 4

Składniki:
jedna szklanka mleka
jedna szklanka gęstej śmietany
dwie łyżki stołowe cukru z naturalną wanilią
półtora łyżeczki żelatyny
skórka z jednej cytryny
kilkanaście świeżych truskawek
kilka listków świeżej mięty

Sposób przyrządzenia:
Cytrynę sparzyć, osuszyć i zetrzeć z niej skórkę (na drobnej tarce). Do rondla wlać mleko i śmietanę oraz wsypać cukier, a następnie wszystko wymieszać. W płynie dokładnie rozpuścić żelatynę. Następnie dodać skórkę z cytryny. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu ok. 3-4 minuty, ciągle mieszając (płyn nie powinien się zagotować). Odstawić do wystudzenia. Przelać do czterech salaterek, a następnie wstawić je na kilka godzin do lodówki. Kiedy masa stężeje, delikatnie podważyć ją nożem, obrócić salaterki dnem do góry i umieścić zawartość na deserowych talerzach. Wokół ułożyć oczyszczone i pokrojone na ćwiartki (lub połówki) truskawki. Całość przybrać przed podaniem listkami świeżej mięty. Deser można również ozdobić kilkoma kroplami sosu lub odrobiną konfitury truskawkowej.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.