Mawia się, że kuchnia hiszpańska jest jedną z bardziej aromatycznych na świecie. Zdaniem koneserów składa się na to wiele elementów: po pierwsze – świetne zestawienia artykułów spożywczych, po drugie – bardzo dobra jakość składników, a po trzecie – iberyjska tradycja kulinarna. Kuchnia Hiszpanii zawdzięcza jednak swój smak obcym wpływom.

Genialne w swej prostocie przekąski zwane tapas, aromatyczne gazpacho i przyprawiana szafranem paella to pierwsze skojarzenia, jakie wywołuje iberyjska tradycja kulinarna. Są to tak charakterystyczne elementy, że bez wątpliwości przypisujemy je Hiszpanii. Przez wieki kuchnia tego kraju nie oparła się wpływom kulinarnym nie tylko takich krajów, jak Francja i Włochy. Iberyjskie potrawy zawdzięczają bowiem swój smak także wzorcom arabskim. Elementy paelli – czyli ryż i szafran, a także bardzo słodkie desery z dodatkiem bakalii to przykłady wpływu tradycji kulinarnej tego regionu świata.

Na bazie warzyw, owoców i oliwy
Warzywa, owoce i oliwa są bez wątpienia ważnymi składnikami kuchni hiszpańskiej. Aromatyczne oliwki (zielone i czarne) oraz bakłażany, pożywna fasola, zdrowa soczewica, dojrzewające na słońcu pomidory, kolorowa papryka, smaczne karczochy, świeży czosnek, soczyste pomarańcze i brzoskwinie, a także słodkie winogrona to codzienne składniki wielu iberyjskich posiłków. Hiszpanie uwielbiają przyprawy, ale korzystają z nich z umiarem. Jedną z ich ulubionych jest szafran, który zabarwia potrawy na intensywną żółć. Przyprawa ta (obok ryżu, warzyw, owoców morza i oliwy) jest nieodzownym składnikiem podawanej w dużym płaskim naczyniu paelli, której ojczyzną są dwa regiony kraju: Walencja i Murcja. Na bazie warzyw i oliwy przyrządzane są również słynne gęste zupy: pomidorowe zimne gazpacho oraz potajes z duszonym mięsem. Ta pierwsza przygotowywana jest bez gotowania. Zgodnie z tradycyjnym przepisem przyrządza się ją z rozdrobnionych albo zmiksowanych warzyw (pomidorów, papryki, ogórków, cebuli), oliwy, miąższu pieczywa, a także czosnku i przypraw. Podaje się po schłodzeniu. Drugi rodzaj popularnych zup – potajes – to dania gęste i pożywne. Istnieje wiele sposobów na ich przyrządzanie, ale zawsze najważniejszymi składnikami są warzywa, oliwa i kawałki duszonego mięsa. Potajes są najpopularniejsze w Madrycie i jego okolicach – o tym regionie Hiszpanii mówi się, że jest ich ojczyzną.

Nie tylko ryby i owoce morza
Wydawałoby się, że sąsiedztwo wód powoduje, że kuchnia iberyjska bazuje na rybach i owocach morza. Nie ulega wątpliwości: Hiszpanie uwielbiają to, co przynosi im natura, a mają w czym wybierać: dorsze, łososie, śledzie, tuńczyki, sardynki, mule, krewetki, langusty, kalmary i mątwy. Mieszkańcy tego kraju potrafią jednak świetnie przyrządzać mięsa: przede wszystkim jagnięcinę, ale także wieprzowinę, dziczyznę, a nawet flaki wołowe (na które warto udać się do Madrytu). Jednym ze specjałów kuchni hiszpańskiej, którego nie sposób pominąć, jest słynna wędzona szynka, zwana jamón ibérico. Dojrzewa i leżakuje przynajmniej kilka miesięcy. Porasta ją szlachetna pleśń. Ma specyficzny smak, w którym wyczuć można nuty orzecha. Jamón ibérico najlepiej podawać i spożywać samodzielnie – krojoną w bardzo cienkie plastry. Szynka znana jest także jako Jamón Serrano – nazywana tak, aby podkreślić jej andaluzyjskie pochodzenie.

Specjalności regionalne
Kuchnia hiszpańska jest wyjątkowo urozmaicona – wszystkie regiony tego dużego kraju mają bowiem swoje specjalności, a ich mieszkańcy własne kulinarne przyzwyczajenia. Na obszarach cieplejszych – np. w Andaluzji – popularne jest chłodne i orzeźwiające warzywne gazpacho. Na północy królują w kuchni dary morza. Madryt i jego okolice to ojczyzna zup typu potajes. W Katalonii podobno najlepiej przyrządza się pieczone warzywa z czosnkiem: paprykę, pomidory, bakłażany. Nie zapominajmy jednak, że Hiszpania to kraj słynący z niezwykłych aromatycznych win. Mawia się, że typowy iberyjski posiłek smakuje o wiele lepiej, kiedy popijemy go szlachetnym trunkiem. Z hiszpańskimi potrawami świetnie komponują się wytrawne wina czerwone o głębokim smaku i bogatym bukiecie. Mieszkańcy tego pięknego kraju uwielbiają również trunki cięższe – m.in. montillę i jerez (sherry).

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.