Jedzenie pałeczkami jest głęboko osadzone w tradycji dalekowschodniej i uzasadnione z punktu widzenia filozofii panującej w tym regionie świata. Dotyczy to szczególnie filozofii jedzenia. Spożywania potraw z pomocą tych nietypowych sztućców można się nauczyć. Jak w praktyce posługiwać się pałeczkami?

Spożywanie potraw z pomocą pałeczek może początkowo wydawać nam się nienaturalne. Przyzwyczajeni bowiem do jedzenia tradycyjnymi sztućcami, sięgać będziemy po nóż i widelec, uważając, że są one wygodniejsze w użyciu. Azjaci mają jednak inne zdanie na ten temat. Jedzenia pałeczkami można się nauczyć i można się do tego przyzwyczaić – tym bardziej, jeżeli akceptujemy związaną z tym dalekowschodnią filozofię spożywania posiłków.

Filozofia jedzenia
Jedzenie pałeczkami – choć Europejczykom może wydawać się dziwne – jest głęboko osadzone w tradycji dalekowschodniej i uzasadnione z punktu widzenia filozofii panującej w tym regionie świata. Dotyczy to szczególnie filozofii jedzenia: zwróćmy bowiem uwagę na to, że używanie pałeczek powoduje, że nie możemy jeść szybko i zachłannie połykać dużych kawałków. Podane nam dania spożywamy więc wolniej i z większą uwagą.

Sposób używania pałeczek
Obie pałeczki chwytamy prawą dłonią. Jedną z nich ustawiamy w przestrzeni pomiędzy kciukiem a palcem wskazującym i podtrzymujemy ją palcami serdecznym i środkowym. Ta pałeczka jest w trakcie jedzenia nieruchoma. Drugą pałeczkę trzymamy kciukiem i palcem wskazującym. Ta pałeczka będzie ruchoma – nią właśnie będziemy nabierać jedzenie. Palec wskazujący pełni funkcję prowadzącego. Ważne jest, żeby tak trzymać obie pałeczki, aby ich końce były na tej samej wysokości.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.