Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Amatorzy dobrych win, którzy podróżują po świecie, mają zwyczaj smakowania specjałów różnych regionów - potem w wielu przypadkach narzekają, że nie można kupić ich w Polsce. Nas spotkała sytuacja niemal odwrotna: bezpośrednio od producenta otrzymaliśmy przesyłkę - mimo, że nigdy nie odwiedziliśmy jego winnicy. Jak się okazało trunki, które znalazły się w paczce, nie są zbyt popularne w naszym kraju. A szkoda, ponieważ naszym zdaniem odpowiadałyby polskiemu podniebieniu: jak twierdzą  koneserzy mają wiele elementów, które przypisuje się innym hiszpańskim winom. Charakteryzuje je wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach. Warto również zwrócić uwagę na piękne głębokie barwy, jakie posiadają wina.

Grupa Terras Gauda
Bodegas Terras Gauda, firma-matka, została założona w 1989 roku w O Rosal w hiszpańskiej Galicji, w prownincji Pontevedra. W skład grupy wchodzą również: Bodegas Pittacum (D. O. Bierzo) - od 2002 r., A Rosaleira - od 2007 r. oraz Quinta Sardonia (Ribera del Duero) - od 2010 r. Firma sprzedaje rocznie łącznie ponad 1,5 miliona butelek marek takich win, jak m.in.: Terras Gauda, Terrras Gauda Black Label, Abadía De San Campio oraz La Mar. W ofercie znajdziemy również Porta Do Miño - likier ziołowo-kawowy z nutą białego rumu.

W przesyłce, która dotarła do nas z Hiszpanii, znalazło się sześć butelek różnych gatunków win reprezentujących w pełni ofertę Terras Gauda. Poniżej opisujemy elementy, które je charakteryzują oraz kształtują ich aromat.

Terras Gauda O Rosal
Flagowy trunek winnicy - ten, który testowaliśmy, pochodził z 2011 r. Charakter Terras Gauda O Rosal nadaje mieszanka najlepszych gron Rias Baixas: w 70% Albariňo, w 18% Loureira i w 12% Caiňo Blanco. Pierwsze wrażenie rejestruje zmysł wzroku: trunek ma czystą zielonkawo- żółtą barwę. W zapachu wyczuwa się nuty dojrzałej brzoskwini, skórki pomarańczowej, białych kwiatów i pieczonego jabłka. Smak jest świeży i mineralny, kwasowo zbalansowany, lekko ziołowy (podniebienia wychwycą m.in. nuty sosnowo-eukaliptusowe). Zdaniem producenta wino należy pić młode. Świetnie komponuje się z owocami morza (głównie z ostrygami i krabami), ale także z potrawami kuchni azjatyckiej (dobrze kontrastuje z pikantnymi sosami).

Abadia De San Campio Albariňo
Charakter tego wina, które pochodzi ze zbiorów prowadzonych we wrześniu 2011 r., ukształtowały winogrona Albariňo. Wino ma piękny jasny i czysty kolor. Znaleźć w nim można aromaty owoców cytrusowych, jabłek, gruszek, cytryny, ananasa - te zapachy od razu atakują nozdrza, kiedy pochylamy się nad kieliszkiem. W smaku dominują nuty dojrzałych owoców. Wino najlepiej smakuje wtedy, kiedy jest młode - nie poleca się przechowywania go przez lata. Producent proponuje, aby podawać je upalnym latem lekko schłodzone. Wino można serwować z owocami morza. Pasuje również do pikantnej azjatyckiej kuchni.

La Mar
O charakterze tego wina decydują przede wszystkim grona Caiňo Blanco (w 85%), a także Albariňo (10%) i Loureiro (5%), które zebrano we wrześniu 2010 r. Trunek butelkowano w lipcu 2011 r. Wino ma bardzo bogaty wachlarz aromatów. Jest wyjątkowo przyjemne - zarówno dla nosa, jak i podniebienia. Można wyczuć w nim nie tylko nuty dojrzałych owoców tropikalnych, ale także ziół. Jak twierdzi producent, wysoka kwasowość zapewnia jego świeżość oraz umożliwia perfekcyjne starzenie. Wino powinno trochę pooddychać przez spożyciem. Wysoka kwasowość trunku świetnie komponuje się z potrawami z ryb i owoców morza. Smak wina świetnie uzupełni duszone bądź pieczone mięso, a w szczególności lekko pikantne dania podawane na gorąco.

Pittacum
Wino reprezentuje winnicę Pittacum w regionie Bierzo. Trunek, który smakowaliśmy, pochodzi z gron Mencia zebranych we wrześniu i październiku 2007 r. Butelkowany był wiosną 2008 r. Pierwsze wrażenie związane z tym winem to piękny czerwono-rubinowy kolor. Nozdrza nie pozostają obojętne na wonie śliwek i innych ciemnych owoców. W smaku dominują aromaty świeżych malin i wiśni. Uważni smakosze wyczują również delikatną nutę czekolady. Kolejne wrażenia smakowe to słodycz wanilii oraz toffi. Wino powinno się pić odrobinę schłodzone - najlepsza temperatura to 14-16 stopni C. Można je serwować z czerwonym mięsem (np. z jagnięciną), w także z serami oraz wędlinami o bogatym aromacie.

Pittacum Aurea
Ekskluzywne wino, którego wyprodukowano jedynie 15 000 butelek, pochodzi z gron Mencia zebranych we wrześniu i październiku 2007 r. Trunek butelkowano wiosną 2009 r. Charakteryzuje się bogatym bukietem smaków i zapachów. Dominują w nim nuty czerwonych owoców, choć smakosze dostrzegą również sympatyczny posmak przypraw. Producent określa je mianem ekspresyjnego, bogatego w aromaty, harmonijnego oraz przyjemnego w smaku. Wino należy pić młode - w ciągu czterech-pięciu lat od butelkowania. Powinno być podawane w temperaturze 15-18 stopni C. Świetnie komponuje się z czerwonym mięsem - szczególnie z jagnięciną, a także z aromatycznymi serami oraz wędlinami.

Quinta Sardonia
Wino rocznika 2007, które smakowaliśmy, pochodzi z mieszanki wielu gron: Tinto Fino (52%), Cabernet Sauvignon (26%), Merlot (9%), Syrah (5%), Petit Verdot (4%), Cabernet Franc (2%) oraz Malbec (2%). Wino ma głęboki wiśniowy kolor, wpadający we fiolet. Charakteryzuje się intensywnym zdecydowanym aromatem, w którym dominują dwa kierunki. Pierwszy, który buduje początkowe wrażenie, to subtelne nuty porzeczki, kwiatów, rozmarynu. Drugi, który pojawia się później, stanowią intensywne smaki wiśni, suszonych śliwek i pieprzu. Całość dopełnia delikatna wanilia, a także nuta dębu. Ta dwoistość ujawnia się zarówno w zapachu, jak i smaku trunku. Wino ma wyjątkowo elegancki charakter, jest dobrze zbalansowane w kwasowości, pozostawia w ustach posmak pieprzu. Producent zaleca otwieranie butelki na ok. dwie godziny przed degustacją.


Więcej informacji o winach oraz o winnicy Terras Gauda: www.terrasgauda.com

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.