Jak chwytać kieliszek z winem? Czy to prawda, że zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole należy przy nalewaniu trunku trzymać butelkę tak, aby osoby nim częstowane widziały etykietę? Dlaczego gospodarz powinien najpierw napełnić swój kieliszek? Jak podawać wino? W jakiej kolejności nalewać je gościom?

Podstawowe zasady związane z podawaniem wina i częstowaniem nim przydają się w wielu sytuacjach towarzyskich. Jak chwytać kieliszek? Czy to prawda, że zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole należy przy nalewaniu trunku trzymać butelkę tak, aby osoby nim częstowane widziały etykietę? Dlaczego gospodarz powinien najpierw napełnić swój kieliszek? Jak podawać wino, a także w jakiej kolejności nalewać je gościom? Podajemy kilka praktycznych wskazówek, które mogą się przydać w różnych sytuacjach towarzyskich.

Nalewanie wina
Przy nalewaniu wina należy trzymać butelkę tak, aby osoby nim częstowane widziały etykietę. Takie zachowanie jest zgodne z zasadami savoir vivre’u przy stole oraz potwierdza naszą otwartość – nie powinniśmy bowiem ukrywać przed gośćmi marki i pochodzenia alkoholu. Napełniając dostosowany do typu wina kieliszek pamiętajmy, aby poziom płynu dochodził do wysokości, w której naczynie jest najszersze. Nieeleganckie jest bowiem jego wypełnianie aż do samego brzegu.

Kolejność częstowania
Panuje zasada, zgodnie z którą to osoba częstująca (zazwyczaj jest to gospodarz spotkania) najpierw napełnia trunkiem swój kieliszek. Motyw takiego postępowania jest zrozumiały: otóż w pierwszych kroplach wina mogą pływać kawałki korka. Gospodarz – tuż po nalaniu wina sobie – powinien napełnić kieliszek najważniejszego gościa lub osoby, która siedzi po jego prawej stronie. Należy jednak pamiętać o zasadzie, że najpierw częstuje się panie, a potem panów.

Etykieta picia wina
Kieliszek powinno się trzymać w odpowiedni sposób, czyli za nóżkę, palcem wskazującym i kciukiem. Pamiętajmy, że nieeleganckie jest obejmowanie go całą dłonią. Pijąc wino do posiłku, starajmy się nie pozostawiać na kieliszku nieestetycznych tłustych plam – za każdym razem, kiedy sięgamy po trunek, przecierajmy usta serwetką.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.