„- Znowu głodny? - spytał. Na środku stołu leżała jeszcze połowa kurczaka w miodzie. Jon wyciągnął rękę, żeby oderwać nogę, ale w ostatniej chwili nadział na nóż całą połowę i opuścił ją na podłogę. Duch rzucił się na mięso łapczywie, nie wydając najmniejszego odgłosu.” Potrawa na zimne wieczory, inspirowana książką „Gra o tron”.

Prowadziła kultowy, pierwszy w historii telewizji, kulinarny reality show. Twierdziła, że „dzięki doskonałemu początkowi posiłek zawsze zyskuje na atrakcyjności”. Tuż przed polską premierą książkowej wersji „Francuskiego Szefa Kuchni” prezentujemy przepis Julii Child na wykwintną przystawkę kuchni francuskiej.

Czy można nie tylko wyobrazić sobie, ale także opisać (w sposób trafny i dowcipny) dylematy oraz cierpienia smakosza, skazanego na post i poddanego jednocześnie licznym kulinarnym pokusom? Bez wątpienia udało się to Konstantemu Ildefonsowi Gałczyńskiemu w pełnym humoru wierszu „Wielkanoc Gastropaty”.

„Potrawa z Wybrzeża Amalfitańskiego, której najrozmaitsze wersje można odnaleźć w całym regionie, zwykle przyrządzana na pierwsze danie. Ten przepis pochodzi z restauracji Lo Scoglio w Marina del Cantone, gdzie Signora zaprosiła nas na wyśmienity lunch z okazji swych urodzin.” Makaron linguine z małżami i cukinią w stylu śródziemnomorskim.

O jedzeniu i biesiadowaniu oraz pijaniu mocnych trunków żartobliwie pisywał Mikołaj Rej. Poświęcił tematowi kilka – jak je nazwał – figlików. „Ksiądz, co jeść nie mógł”, „Co pragnienia nie dał leczyć” oraz „Co księżą częstował” to humorystyczne utwory pisane wierszem, których nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu.

Zuppa di Soffritto di Maiale, czyli zupa pomidorowa z czerwonym winem i pikantną wieprzowiną w oryginalnym przepisie, który pochodzi z książki Marleny de Blasi „Smaki południowej Italii”. Aromatyczna potrawa, przyprawiona świeżym rozmarynem, czosnkiem i chili, z dodatkiem boczku pancetta. Przepis na porcję dla czterech osób.

„Jest to książka o największych miłościach mojego życia: moim mężu, Paulu Childzie,  la belle France oraz rozlicznych przyjemnościach gotowania i jedzenia (…). Lata spędzone we Francji należą do najszczęśliwszych w moim życiu…” – pisze w przedmowie do swoich wspomnień Julia Child, autorka pierwszego w Stanach Zjednoczonych telewizyjnego programu kulinarnego.

Spożycie zbyt dużej ilości mocnych trunków może zakończyć się bólem głowy, rozstrojem żołądka, złym humorem dnia następnego, trwałą niechęcią do wysokoprocentowych napojów  albo... anegdotą, którą powtarza się przez wiele lat. Przygody z alkoholem przytrafiają się także ludziom pióra – oni jednak potrafią przemienić je w historie z morałem.

„Kuchnia Franceski” to zabawna i poruszająca książka, z bohaterką, której nie można się oprzeć. Historia o dzieleniu się miłością, życiem, radą i – nade wszystko – jedzeniem. To jednocześnie pierwsza z pięciu powieści napisanych dotychczas przez mieszkającego na Rhode Island autora o włoskich korzeniach, Petera Pezzellego.

„Witaj mi, witaj, wonna czaro mokki! Kocham twą duszę, o płynny hebanie, Aromatyczne pary twej obłoki, Którymi buchasz w polewanym dzbanie, Kiedy kipiące twych ziarn gotowanie Cały glob ziemski czyni mą dzierżawą; Oto spoczęłaś w białej porcelanie, Arabskich pustyń córo, czarna kawo!” Kawa w poezji, czyli poemat, którego autorem jest Antoni Lange.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.