Rejs luksusowym jachtem w sezonie letnim po Lazurowym Wybrzeżu i Riwierze Włoskiej brzmi jak marzenie. Ten był największym w życiu wyzwaniem. Młody Amerykanin David Shalleck został zaokrętowany na Serenity jako pokładowy kucharz. Zapraszamy do lektury książki „Śródziemnomorskie lato. Sezon Na Lazurowym Wybrzeżu i Costa Bella”.

Podobnie jak poprzednie książki Marleny de Blasi, „Tysiąc dni w Orvieto” zawiera wiele smakowitych przepisów na dania z włoskiej kuchni. Gotowanie może być sztuką i ceremoniałem – ale to nie oznacza, że musi być trudne! Nowy dom, nowi sąsiedzi, nowy etap w życiu. Marlena i Fernando opuszczają Toskanię, by osiedlić się w górzystej Umbrii.

Ferenc Máté mieszka w Toskanii już ponad dwadzieścia lat. Opowiadając o swoich doświadczeniach, przytaczając anegdoty i ciekawe historie, przybliża nam idyllę toskańskiego życia – bliskość natury, zżytą społeczność sąsiadów, silne więzi rodzinne, aktywny sposób spędzania czasu, zdrową i smaczną kuchnię, bogatą tradycję, proste wartości.

Peter Mayle powraca upajającą powieścią o kradzieży wina, rozgrywającą się w Hollywood, Paryżu, Bordeaux i Marsylii – i jak zawsze wypełnioną rozkoszami dla podniebienia, wyśmienitymi trunkami i barwnymi postaciami. Frankofile, miłośnicy podróży i wyśmienitej kuchni, a nawet najbardziej wyrobieni koneserzy wina będą zachwyceni.

Lazurowe niebo, oszałamiający zapach włoskich ziół, smak wina i śródziemnomorskich potraw. Oto Włochy Marleny de Blasi. Książkom, która tak smakują i pachną, nie sposób się oprzeć. Zapraszamy w podróż za jeden uśmiech! Polecamy powieści: „Tysiąc dni w Wenecji”, „Tysiąc dni w Toskanii” oraz „Tysiąc dni w Orvieto”.

Książka pachnąca świeżym chlebem – dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i uroki codziennego życia. Mało kto oparłby się chrupiącej bagietce czy jeszcze gorącemu bochenkowi, zwłaszcza gdy pochodzi on z uroczej rodzinnej piekarni, gdzie do pieczenia podchodzi się z prawdziwą miłością.

„Woda różana i chleb na sodzie” to kontynuacja bestsellerowej „Zupy z granatów”. Powieść o trzech siostrach, dwóch krajach – i mowie smaków. Mimo że od wydarzeń przedstawionych w poprzedniej książce upłynęło prawie półtora roku, w Ballinacroagh, nadmorskim miasteczku w Irlandii, na siostry Aminpur nadal patrzy się z nieufnością.

Weź garść dowcipu, szczyptę sarkazmu i mnóstwo serca – i już można się delektować historią kobiety, która szukała miłości u mężczyzn… a znalazła ją w kuchni. W książce „Miłość, zdrada i spaghetti”, której autorką jest wychowana na Brooklynie Giulia Melucci, znajdziemy porcje humoru i refleksji oraz zestaw oryginalnych włoskich przepisów kulinarnych.

Ta książka to zbiór oryginalnych receptur kulinarnych skrupulatnie spisywanych przez lata przez Lucy Maud Montgomery, pachnących imbirem, cynamonem i… Zielonym Wzgórzem, na którym dorastała bohaterka jej powieści. Znajdą w niej coś dla siebie zarówno wielbiciele dobrej kuchni, jak i miłośnicy powieści słynnej kanadyjskiej pisarki.

Opowieść Mehran, podobnie jak „Przepiórki w płatkach róży” czy „Czekolada”, przemawia do wyobraźni czytelnika poprzez zmysł smaku. Każdy rozdział otwiera, niczym motto, przepis kulinarny, wprowadzający w nastrój kolejnych epizodów. Smak jest również bohaterem samej powieści.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.