To niezwykle aromatyczna komedia. Bestsellerową powieść przeniósł na ekran Lasse Halström, twórca takich hitów jak „Czekolada” i „Co gryzie Gilberta Grape’a”. Przed obejrzeniem filmu polecamy lekturę książki, której autorem jest Richard C. Morais. To powieść o tajnikach dobrego smaku, którą szczególnie rekomendujemy koneserom zmysłowych aromatów.

Od niemal stu lat Coco Chanel jest synonimem każdego elementu garderoby, który uważamy za stylowy. Zagłębiając się w meandry zawikłanej biografii słynnej projektantki, Karen Karbo napisała inspirującą książkę o sprawach ponadczasowych – stylu, pasji, pieniądzach, sukcesie, kobiecości i życiu na własnych warunkach. Polecamy!

Na słonecznych sycylijskich wzgórzach cztery kobiety uczestniczą w kursie gotowania i jednocześnie pobierają lekcję życia. Szef szkoły kulinarnej w sycylijskim miasteczku Favio, Luca Amore, nauczył już wiele osób gotować według przepisów przekazywanych w jego rodzinie z pokolenia na pokolenie. „Sycylijska opowieść” Nicky Pellegrino – lektura na lato.

Szwedzcy mistrzowie kryminału. Zbrodnia, tajemnica, suspens. Antologia skandynawskich opowiadań kryminalnych. Ten niezwykły zbiór pokazuje wszechstronność, różnorodność i witalność literackiej sceny kryminalnej w Szwecji. To prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników mrocznych, skandynawskich opowieści.

W jaki sposób Francuzi uczą dzieci smaków? „Podsuwają dziecku dany produkt wciąż od nowa, przygotowany na różne sposoby. W efekcie francuskie dzieci stają się małymi smakoszami. […] Lunch w przedszkolu mojej córki wyglądał jak menu obiadowe we francuskim bistrze – cztery dania, w tym codziennie inny rodzaj sera.” Wywiad z Pamelą Druckerman.

Epicka opowieść, w której namiętny romans przeplata się z wielką historią. W roku 1869 grupa Walijczyków pod przywództwem charyzmatycznego Johna Hughesa wyrusza na wschodni step, by spełnić marzenie cara Aleksandra II i uczynić z Rosji przemysłową potęgę. Polska premiera książki „Carski smok” Catrin Collier.

Ta książka ucieszy nie tylko fanów sagi „Pieśni Lodu i Ognia”, ale i pasjonatów opowieści o dawnej kuchni i tradycji kulinarnej. Oryginalnym przepisom na dania towarzyszą cytaty z książek George’a R.R. Martina oraz nastrojowe fotografie. Autorki „Uczty lodu i ognia” zabierają nas w świat niezwykłych smaków, inspirowanych literaturą.

Świetna książka dla koneserów wysublimowanego dowcipu. Do czytania wieczorami – najlepiej przy filiżance mocnej kawy lub aromatycznej herbaty. Smakowitą kompozycję tworzą błyskotliwe dialogi oraz genialne ilustracje. A pierwsza dama polskiego humoru uwielbia – jak się okazuje – przyprawiać wszelkie potrawy… koperkiem.

Kolejna smakowita lektura – obowiązkowa pozycja w księgozbiorze każdego amatora wykwintnego gotowania. Klasyczne przepisy na potrawy rodem z Francji zebrane przez słynną Amerykankę. Tę nietypową książkę kucharską polecamy wszystkim, którzy gotują oraz tym, którzy o przyrządzaniu posiłków uwielbiają jedynie czytać.

Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego szefa kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Ta książka to doskonały punkt wyjścia do rozmowy o popularności kulinarnych programów telewizyjnych dzisiaj.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Oskar Wilde mawiał, że tajemnica życia leży w poszukiwaniu piękna. Podążając za jego tokiem myślenia, z przyjemnością oddajemy kawałek internetowej przestrzeni temu, co pełne urody, wykwintne i wyśmienite.

Odczuwając zmęczenie pospiesznym życiem w stylu fast, w którym nie ma miejsca na smakowanie rzeczywistości, proponujemy wszystko, co slow. Sprzeciwiając się powszechnej profanacji smaków, gustów i obyczajów, propagujemy kulturę stołu, bogactwo aromatów, piękne rzeczy oraz miejsca z niepowtarzalnym klimatem. Odrzucając wszystko, co pozbawione wartości, charakteru, stylu i klasy, stawiamy na oryginalność, elegancję, umiar i dobre obyczaje.

Zapraszam do delektowania się pięknem i niespiesznością!

Elżbieta Joanna Żurek
elzbieta@koneserzy.pl

Wina Terras Gauda

Otrzymywanie przesyłki z winami bezpośrednio od ich producenta to unikalna przyjemność: bez wątpienia różni się od kupowania i wybierania trunków w sklepie. Paczka, którą właśnie rozpakowaliśmy, zawierała wybór flagowych win hiszpańskiej Grupy Terras Gauda. Trunki charakteryzuje wyrazisty i pełny smak oraz mocny zdecydowany zapach.

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.