fot. Dollar Photo Club
fot. Dollar Photo Club

Pochodzą od owoców, warzyw, napojów oraz przypraw. Do naszych ulubionych należą: kawowy, czekoladowy, kakaowy, cynamonowy i szafranowy. Zebraliśmy 34 kolory kulinarne, ściśle związane ze światem smaków. Jakie barwy wywołują wrażenie orzeźwienia, a jakie sytości? Które są słodkie lub kwaśne, a które wytrawne?

Świat barw ma wiele wspólnego ze światem smaków. Kolory wywołują określone wrażenia kulinarne: niektóre orzeźwiają (np.: cytrynowy, pomarańczowy, miętowy), inne – tzw. gęste – wywołują wrażenie sytości (m.in.: czekoladowy, śliwkowy, mleczny). Pewne barwy – tzw. słodkie – pobudzają apetyt (np.: malinowy, truskawkowy, brzoskwiniowy, miodowy). Niektóre kojarzą się z wytrawnym smakiem (m.in.: cynamonowy, koniakowy, oliwkowy, szafranowy). W naszym zestawieniu znajdują się 34 kolory kulinarne. Pochodzą one od owoców, warzyw, napojów oraz przypraw. Nawiązują bezpośrednio do barw artykułów spożywczych, od których się wywodzą. Podzieliliśmy je na cztery smakowe kategorie.

Kolory orzeźwiające, świeże i tzw. kwaśne

Cytrynowy – intensywny odcień żółtego, czyli kolor skórki cytryny
Groszkowy – barwa zielonego groszku, czyli jasna, odrobinę zgaszona zieleń
Limonkowy – kolor skórki limonki, czyli jaskrawa jasna zieleń z domieszką żółci
Łososiowy – barwa łososia, czyli ciemny róż z domieszką oranżu
Miętowy – jasna zieleń z dodatkiem błękitu, czyli barwa młodych liści mięty
Pistacjowy – kolor orzeszków pistacjowych, czyli subtelna odmiana jasnej zieleni
Pomarańczowy – barwa skórki pomarańczy, czyli intensywna odmiana oranżu

Kolory tzw. gęste oraz wywołujące wrażenie sytości

Buraczkowy – barwa przekrojonego buraka, czyli ciemna czerwień z kroplą fioletu
Czekoladowy – nasycony brąz gorzkiej czekolady
Jagodowy – intensywny kolor jagód, czyli ciemny fiolet z domieszką czerwieni
Kawowy – ciemny oraz ciepły brąz ziaren kawy
Mleczny – kolor mleka i śmietany, czyli biały z kroplą kremowego
Śliwkowy – barwa śliwek węgierek, czyli ciemny fiolet z dodatkiem brązu
Wiśniowy – kolor dojrzałych wiśni, czyli nasycona czerwień z kroplą brązu

Kolory słodkie i pobudzające apetyt

Bananowy – barwa skórki banana, czyli intensywnie żółty z domieszką zieleni
Brzoskwiniowy – kolor brzoskwini, czyli rozbielony odcień oranżu z dodatkiem kremowego
Malinowy – barwa świeżych malin, czyli intensywny róż
Marchewkowy – kolor karotenu, czyli pomarańczowy z domieszką żółtego
Miodowy – ciemna odmiana żółci z kroplą oranżu i brązu, czyli kolor płynnego miodu
Kakaowy – kakao w proszku, czyli brąz z domieszką beżu
Kremowy – bardzo jasny beż w chłodnej wersji, czyli kolor kremu maślanego
Morelowy – oranż z dodatkiem różu, czyli barwa moreli
Poziomkowy – kolor świeżych poziomek, czyli jasna czerwień z kroplą oranżu
Truskawkowy – barwa truskawek, czyli ciepła nasycona czerwień z domieszką oranżu

Kolory kojarzące się z wytrawnym smakiem

Bordowy – kolor wina z Bordeaux, czyli nasycona czerwień z kroplą czerni
Burgund – ciemny odcień czerwieni, czyli intensywna barwa wina
Cynamonowy – barwa znanej przyprawy, czyli zgaszony odcień brązu
Herbaciany – kolor herbaty, czyli brąz z domieszką oranżu
Koniakowy – ciepła barwa koniaku, czyli jasny brąz z domieszką oranżu i beżu
Oberżynowy – kolor skórki bakłażana, czyli ciemny fiolet z domieszką niebieskiego
Oliwkowy – zgaszona zieleń z dodatkiem żółci, czyli barwa zielonych oliwek
Orzechowy – średni brąz z domieszką żółci i oranżu, czyli kolor orzechów
Piwny – barwa lubianego napoju, czyli bursztynowy odcień jasnego brązu
Szafranowy – jasny brąz z domieszką żółci i złota, czyli kolor jednej z najdroższych przypraw


Polecamy lekturze także inne artykuły:

Psychologia kolorów – część 1

Psychologia kolorów – część 2

Psychologia kolorów… na talerzu

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.