fot. Fotolia
fot. Fotolia

Czy koneserzy odmawiają sobie kawy wtedy, kiedy zdaniem innych jest na nią za gorąco? Zdecydowanie nie. Podążając wzorem mieszkańców krajów m.in. Europy Południowej albo sięgają po gorącą małą czarną, albo po różne wersje chłodzące – np. po kawę mrożoną lub affogato. Ostatni z wymienionych rodzajów to właściwie deser, który został „utopiony w kawie”.

Koneserzy uważają, że kawa smakuje zawsze i o każdej porze roku. Znamy takich, którzy tak uwielbiają aromat małej czarnej, że sięgają również m.in. po cukierki, praliny i czekoladę z nadzieniem o jej smaku. Przedstawiamy dwa sposoby takiego przyrządzenia kawy, dzięki któremu poczujemy ochłodę. Jesteśmy pewni, że przepisy opracowali ci, którzy nie mogą się obyć bez smaku tego czarnego gorzkiego napoju. Pierwszy sposób to tradycyjna kawa mrożona – podawana na zimno, z bitą śmietaną i lodami waniliowymi. A drugi to affogato – deser o włoskim rodowodzie, którego pełną nazwę „affogato al caffè” tłumaczy się jako „utopiony w kawie”.

Kawa mrożona

Ten napój przynosi orzeźwienie w upały. Przyrządzimy go na bazie mocnego naparu kawy. W klasycznym przepisie występują lody waniliowe, które możemy zastąpić m.in. czekoladowymi, orzechowymi lub bakaliowymi. Pamiętajmy jednak, że gorycz kawy najlepiej uzupełnia wanilia – świetnie sprawdza się tu zasada smakowych kontrastów. Bitą śmietanę, która zdobi wierzch napoju, można nie tylko posypać kakao, ale także polać likierem albo ozdobić wymoczonymi w alkoholu rodzynkami lub kandyzowanymi wiśniami.

Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:

1 filiżanka mocnego naparu kawy
1 gałka lodów waniliowych
1 łyżka stołowa bitej śmietany
1 łyżeczka cukru
szczypta kakao

Sposób przyrządzenia

Przygotować mocny napar kawy. Jeszcze gorącą posłodzić, a następnie wstawić do lodówki na ok. pół godziny. Na dnie niewielkiej szklanki ułożyć kulkę lodów i zalać schłodzoną kawą. Górę przystroić bitą śmietaną oraz posypać kakao. Podawać na stół wraz z łyżeczkami na dłuższym trzonku oraz ze słomkami.

Affogato al caffè

Nazwę tego deseru, która brzmi „affogato al caffè”, tłumaczy się jako „utopiony w kawie”. Poza Włochami specjał często występuje jako „espresso affogato” („zatopione espresso”). Kulkę waniliowych lodów zalewa się gorącym naparem, czyli topi w kawie. Deser jada się łyżeczką. Poza klasyczną formą spotkamy warianty z lodami o smaku orzechów laskowych, z bitą śmietaną, a także z płynną czekoladą lub kakao.

Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:

1 filiżanka mocnego naparu kawy
1 gałka lodów waniliowych

Sposób przyrządzenia

Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste. Na dnie filiżanki albo niewielkiej szklaneczki układamy gałkę lodów. Gorącą kawą (której nie słodzimy) powoli polewamy lody. Spowoduje to, że lody zaczną się rozpuszczać. I właśnie o to chodzi w tym deserze. Ulubionym elementem smakoszy jest właśnie śmietanka, powstająca z topiących się lodów. Do specjału podajemy – wzorem Włochów – łyżeczki.

Polecamy lekturę innych artykułów:

Kawa z czekoladą i rumem po włosku

Sposoby podawania i rodzaje kawy

Czekolada z chili i cynamonem po meksykańsku

Sorbet, granita, lody wodne - lekkie mrożone desery

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Czytaj więcej: Życie towarzyskie w XIX wieku

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.