fot. Adobe Stock
fot. Adobe Stock

Oba elementy są niezwykle eleganckimi składnikami wszelkich potraw: nie tylko pięknie się prezentują, ale i wyśmienicie smakują. Winogrona – w kolorach od jasnej żółci do ciemnego fioletu – charakteryzują się wysublimowaną słodyczą. Różne odmiany sera to bogaty wachlarz aromatów, doskonale komponujący się z ową słodyczą.

Winogrona i ser świetnie odnajdują się w wykwintnych przystawkach. Genialnie komponują się z różnymi gatunkami sałaty: łagodniejszym odmianom dodają charakteru, a tym ostrzejszym (z posmakiem goryczy) – łagodności. Winogrona są wyjątkowo smaczne oraz urodziwe: mają wysublimowaną słodycz oraz piękne kolory. Mawia się przecież, że jadamy również oczami, więc elementy potrawy w pięknej żółci, świeżej zieleni czy w intensywnym fiolecie bez wątpienia dodadzą apetytu. Smak winogron świetnie komponuje się z aromatem różnych gatunków sera: nie tylko łagodniejszych (np. brie, ementalera, ricotty), ale i ostrzejszych (m.in. gorgonzoli, roqueforta, fety).

Kolor oraz forma
Kolor i forma przystawki to element ważny nie tylko dla koneserów i wzrokowców: z tak pełnych urody elementów, jakimi są winogrona, możemy ułożyć piękną kompozycję. Można użyć jednego gatunku winogron, można jednak zastosować dwa rodzaje, co dodatkowo wzmocni efekt wizualny. Owoce najlepiej przepołowić (oraz ewentualnie usunąć pestki) – dzięki temu będzie się je wygodniej jadło. Jeżeli z myślą o przystawce będziemy kupować jedynie jeden gatunek winogron, pamiętajmy o tym, że wyjątkowo apetyczne są kontrastowe zestawienia: do ciemnej sałaty (np. lollo rosso) użyjmy więc jasnych (żółtych, zielonych) owoców, a do zielonej – fioletowych. Rozdrabniając ser pomyślmy o tym, aby zrobić to starannie. Przed podaniem na stół sałatkę można wymieszać – można także przyrządzić przystawkę, w której winogrona i ser będą elegancko ułożone na liściach sałaty.

Dodatki i wariacje
Jeżeli zdecydujemy się już na wiodące składniki przystawki, pomyślmy o dodatkach. Do sałatki, w której główną rolę grać będą winogrona, ser i sałata, pasują orzechy – włoskie, pistacjowe lub laskowe (rozdrobnione lub rozgniecione, uprażone na suchej patelni), oliwa w dobrym gatunku, sok z cytryny, ocet balsamiczny, pieprz (czarny lub wielokolorowy), a także świeże zioła (m.in. bazylia i pietruszka). Możemy również poeksperymentować ze smakiem i dodać inne owoce – np. gruszki, kwaśnie jabłka czy figi (podzielone na cząstki lub pokrojone w plastry). Pamiętajmy, że komponowanie przystawek to kwestia fantazji oraz indywidualnych upodobań smakowych – nie bójmy się więc eksperymentować w tej kwestii.

W stylu greckim
Proponujemy przystawkę z winogron i sera na sposób grecki. To elegancka i lekka sałatka przyrządzana z zielonych i fioletowych owoców oraz z fety, z dodatkiem orzechów pistacjowych. Do przyrządzenia dwóch porcji potrzebujemy:
•  garść zielonych winogron,
•  garść fioletowych winogron,
•  dwie garści mieszanej sałaty (złożonej z różnych gatunków),
•  kawałek sera feta (np. połowę kostki),
•  jedną lub dwie łyżki stołowe orzechów pistacjowych (w zależności od indywidualnych upodobań smakowych),
•  jedną łyżkę stołową oliwy,
•  łyżeczkę soku z cytryny,
•  szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu,
•  szczyptę cukru,
•  szczyptę soli.

Sposób przyrządzenia:
Winogrona umyć i osuszyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Fetę pokroić w kostkę. Sałatę umyć, osuszyć, a większe jej liście podzielić dłonią na kawałki. Orzechy uprażyć na suchej patelni. Z oliwy, cytryny, cukru i soli przygotować sos, dokładnie mieszając składniki. Liście sałaty ułożyć na dnie półmiska, na nich umieścić owoce wymieszane z serem i orzechami, a następnie polać wszystko wcześniej przygotowanym sosem. Tuż przed podaniem na stół oprószyć całość świeżo zmielonym pieprzem.

Na styl włoski
Podobnej przystawce – z sałaty, winogron i sera – nadać możemy włoski charakter. Do jej przyrządzenia proponujemy wykorzystać fioletowe winogrona, gruszkę, rukolę oraz gorgonzolę. Zdecydowany smak dwóch ostatnich składników złagodzą owoce oraz sos. Na dwie porcje przygotujmy:
•  garść fioletowych winogron,
•  połowę gruszki,
•  dwie garści rukoli,
•  nieduży kawałek sera gorgonzola,
•  jedną łyżkę stołową orzechów włoskich,
•  jedną łyżkę stołową oliwy,
•  łyżeczkę soku z cytryny,
•  szczyptę świeżo mielonego czarnego pieprzu,
•  szczyptę cukru,
•  szczyptę soli,
•  pół łyżeczki octu balsamicznego.

Sposób przyrządzenia:
Winogrona umyć i osuszyć, pokroić na połówki i usunąć pestki. Gruszkę obrać, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w plastry. Rukolę umyć oraz osuszyć. Gorgonzolę pokroić w kostkę. Orzechy rozgnieść na małe kawałki. Z oliwy, cytryny, cukru i soli przygotować sos. W półmisku wymieszać owoce, rukolę, gorgonzolę i orzechy z sosem, dodać świeżo zmielony pieprz. Przed podaniem na stół skropić sałatkę odrobiną octu balsamicznego.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Czytaj więcej: Życie towarzyskie w XIX wieku

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.