Czytaj więcej: O jedzeniu i sztuce kulinarnej

Czym byłoby jedzenie bez sztuki kulinarnej i kucharzy? Czy jedynie zaspokajaniem głodu i zapełnianiem żołądka? Benjamin Franklin twierdził, że od czasu wynalezienia sztuki kulinarnej ludzie jedzą dwa razy więcej niż wymaga tego od nich natura. Czy więc przyjemność płynącą z delektowania się smakiem potraw zawdzięczamy jedynie kucharzom?

Czytaj więcej: Sałata dla smakoszy

Smaczne i kruche liście w świeżym kolorze nie tylko dodają lekkości kulinarnym zestawieniom, ale także w pełni otwierają na doznania smakowe. Można przecież stwierdzić, że delikatne wrażenia, jakich dostarcza nam to zielone warzywo, uwrażliwiają na inne – równie subtelne aromaty. Istnieje wiele gatunków sałaty i równie wiele sposobów jej podawania.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.