Czytaj więcej: Czekolada na zdrowie

Ceniona była już przez Azteków i polecana jako dodający energii napój. Aż do XIX wieku sprzedawana była w europejskich aptekach jako afrodyzjak. W Polsce pojawiła się w XVII wieku wraz z innymi egzotycznymi używkami: kawą i herbatą. Czekolada kusi nas swoim zapachem, barwą, smakiem. Pozytywnie wpływa nie tylko na stan naszego ducha, ale także ciała.

Czytaj więcej: Afrodyzjaki w kuchni

We wszystkich kulturach i pod różnymi szerokościami geograficznymi od wieków interesowano się cudownymi środkami, które miały podnieść poziom erotycznej gotowości. Niezwykłej mocy rozbudzania uśpionych zmysłów poszukiwano przede wszystkim w artykułach spożywczych. W kuchni codziennie mamy do czynienia ze środkami, które uznawane są za afrodyzjaki.

Czytaj więcej: Sposoby podawania i rodzaje kawy

Kawa – jeden z naszych ulubionych napojów – bywa serwowana na wiele sposobów. Oprócz tych najpopularniejszych, jak np.: espresso, cappuccino, caffè latte, espresso macchiato, pojawiają się inne, mniej znane rodzaje: coretto, ponce livornese, café noisette, melange. Etykieta serwowania kawy definiuje nie tylko, jak ją przyrządzać, ale także jak podawać.

Czytaj więcej: Barokowe smaki

Polska kuchnia epoki baroku – podobnie, jak innych krajów Europy Środkowej, słynęła z tego, iż do każdej potrawy dodawano duże ilości przypraw. Nie szczędzono pieprzu, imbiru, gałki muszkatołowej, kminku, a nawet drogiego szafranu. Pikantne przyprawy mieszano z dodatkami słodkimi oraz kwaśnymi: cukrem, rodzynkami, orzechami, octem i sokiem z cytryn.

Czytaj więcej: Sekrety parzenia herbaty

Nic nie zastąpi przyjemności delektowania się wyśmienitą aromatyczną herbatą, podaną w eleganckiej porcelanowej filiżance. W krajach, w których kultura picia tego napoju jest ważnym elementem codzienności, celebruje się każdy etap jego przygotowywania. W trakcie parzenia herbaty można popełnić kilka błędów. O czym powinniśmy więc pamiętać, przyrządzając ten szlachetny napój?

Czytaj więcej: Gorgonzola z charakterem

Niezwykły, wonny ser z malowniczymi żyłkami pleśni w kolorze niebiesko-zielonym, wywodzący swoją nazwę od włoskiego miasteczka, w którym był produkowany podobno już w IX wieku. Ma zarówno wiernych zwolenników, którzy się nim zajadają, jak i przeciwników, którzy nie są w stanie przekonać się do tego dojrzewającego przysmaku.

Czytaj więcej: O jedzeniu i sztuce kulinarnej

Czym byłoby jedzenie bez sztuki kulinarnej i kucharzy? Czy jedynie zaspokajaniem głodu i zapełnianiem żołądka? Benjamin Franklin twierdził, że od czasu wynalezienia sztuki kulinarnej ludzie jedzą dwa razy więcej niż wymaga tego od nich natura. Czy więc przyjemność płynącą z delektowania się smakiem potraw zawdzięczamy jedynie kucharzom?

Czytaj więcej: Sałata dla smakoszy

Smaczne i kruche liście w świeżym kolorze nie tylko dodają lekkości kulinarnym zestawieniom, ale także w pełni otwierają na doznania smakowe. Można przecież stwierdzić, że delikatne wrażenia, jakich dostarcza nam to zielone warzywo, uwrażliwiają na inne – równie subtelne aromaty. Istnieje wiele gatunków sałaty i równie wiele sposobów jej podawania.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.