Czytaj więcej: Trufle - przysmak koneserów

Uwodzą zdecydowanym smakiem i intensywnym zapachem. Na ich aromat wpływa gatunek drzew, przy których dojrzewały. Wyglądają niepozornie, a zdaniem niektórych nawet nieapetycznie. Rzadko stanowią osobną potrawę – zazwyczaj są dodatkiem do dań, które dzięki nim nabierają charakteru i wykwintności. Zyskały nawet miano afrodyzjaków.

Czytaj więcej: Przewodnik po japońskich herbatach zielonych

Japończycy są specjalistami od zielonej herbaty. Większości z nich napój ten towarzyszy o każdej porze dnia. Kto jednak sądzi, że wszystkie herbaty zielone są takie same, jest w błędzie. W Japonii znaleziono wiele sposobów na zróżnicowanie smaku tego szlachetnego naparu. Nazwy, pod jakimi sprzedaje się japońskie herbaty, nie są przypadkowe.

Czytaj więcej: Ser i jego wykwintne gatunki – część 2

Znawcy tematu twierdzą, że na świecie produkuje się ponad tysiąc gatunków sera. W kwestii wyboru typów i aromatów dysponujemy więc szerokimi możliwościami. Zapraszamy do lektury drugiej części zestawienia najsmaczniejszych oraz najwykwintniejszych gatunków sera, w którym prezentujemy odmiany o gładkiej i kremowej konsystencji.

Czytaj więcej: Bigos staropolski

Ta potrawa uznawana za najbardziej tradycyjną w polskiej kuchni towarzyszy nam przy różnych okazjach, świętach, spotkaniach towarzyskich. Adam Mickiewicz pisał w „Panu Tadeuszu”: „W kociołkach bigos grzano; w słowach wydać trudno bigosu smak przedziwny, kolor i woń cudną". Kto z nas przypuszczałby, że danie to przyrządzano kiedyś bez odrobiny kapusty?

Czytaj więcej: Domowy wypiek chleba

„Niemałą to jest przyjemnością, mieć w domu chleb smaczny, dobrze wypieczony, zdrowy. [...] Każ piec regularnie dwa razy w tydzień. [...] Do 24 kwart pięknej żytniej mąki wygrzanej i przesianej przez sito, dolej serwatki kwart sześć, wymieszaj drewnianą łyżką, dodaj pół kwarty drożdży, kilka razy je wpierwej przelewając aby szumiały, wyrabiaj jak najdokładniej, posól.”

Czytaj więcej: Lubczyk miłosny

Właśnie lubczykowi przypisywano w dawnej Polsce niezwykłą moc wzbudzania gorących uczuć. Warto jednak nadmienić, że także inne rośliny, które miały wywoływać miłość, były potocznie nazywane „lubczykami”. Być może ma to związek ze słowem „lubość”, które w staropolszczyźnie było synonimem  rozkoszy cielesnych.

Czytaj więcej: Chili

W znanym filmie "Czekolada" główna bohaterka, Vianne, grana przez Juliette Binoche, serwuje gorącą czekoladę z czapą bitej śmietany i szczyptą chili. Odrobina czerwonego proszku ma ożywić ciało, ducha i umysł. Chili jest odmianą papryki rocznej. To ten sam gatunek, do którego należy doskonale znana w Polsce słodka odmiana, często używana jako składnik sałatek albo gulaszów warzywnych.

Czytaj więcej: Ser i jego wykwintne gatunki – część 1

Znawcy tematu twierdzą, że na świecie produkuje się ponad tysiąc gatunków sera. W kwestii wyboru typów i aromatów dysponujemy więc szerokimi możliwościami. Wydaje się, że mistrzostwo w doborze tego cenionego od wieków specjału osiągnęli Francuzi: komponowane przez nich tzw. deski serów są wyjątkowo wysmakowane.

Czytaj więcej: Mięta

Wydaje się, że minęły już czasy, kiedy zamówienie w kawiarni lub restauracji herbaty z mięty graniczyło z cudem. Jeszcze do niedawna ten pyszny, zdrowy i orzeźwiający napój traktowano jedynie jako lekarstwo na problemy żołądkowe. Takie podejście na szczęście przeszło do historii, a obyczajem eleganckich lokali stało się podawanie herbaty z mięty.

Czytaj więcej: Fusion, czyli eklektyzm w kuchni

Artyści, architekci wnętrz oraz muzycy od dawna mieszają w swoich dziełach style, kierunki i tendencje. Trend „fusion”, nazywany przez niektórych eklektyzmem, z sukcesem sprawdza się także w kuchni. Jego idea opiera się na odpowiednim komponowaniu: narodowych smaków, wielowiekowych tradycji kulinarnych, etnicznych specjałów.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.