Czytaj więcej: Zatrzymać smak, czyli warzywa i owoce w occie

Śliwki, gruszki, dynia, marchew, kalafior, fasolka szparagowa, seler, małe ogórki i cebulki zanurzone w zalewie z octu to sposób na to, aby zimą oraz wczesną wiosną wspominać smaki lata i jesieni. Te specjały kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach – w czasach, kiedy tylko niektóre warzywa i owoce były dostępne przez cały rok.

Czytaj więcej: Gęsina na polskich stołach. Wskazówki dotyczące przyrządzania

Gęsina to potrawa odświętna, serwowana przy specjalnych (np. rodzinnych) okazjach. W dawnych czasach niezwykle popularna (o czym świadczą liczne przepisy w starych polskich książkach kulinarnych), dziś wraca na nasze stoły – w tradycyjnej oraz nietradycyjnej postaci. O gęsinie serwowanej nie tylko na Świętego Marcina.

Czytaj więcej: Smaki (i barwy) jesieni

To bez wątpienia najbardziej wyrazista pora roku. Zmysł wzroku angażują piękne barwy, a smaku – zdecydowane aromaty. Jesień przynosi nam bogactwo kolorowych warzyw i owoców: m.in. węgierek w intensywnym fiolecie, dyni w różnych odcieniach oranżu, złocistych gruszek czy papryki w czerwieni, żółci lub zieleni.

Czytaj więcej: Mężczyzna w kuchni

Czy mężczyzna w kuchni jest sexy? Czy obraz pana przy garnkach może być dla kobiety zachęcający? Uważni obserwatorzy wyróżniają trzy kategorie mężczyzn w kuchni: unikający, okazjonalni i eksperymentujący. Gdyby jednak pokusić się o porównanie cech męskich do cech kulinarnych, to można i pod tym względem stworzyć kilka kategorii.

Czytaj więcej: Kuchnia miłości

Smak od miłości oddziela cienka granica. Mawia się, że erotyczna strona tego wzniosłego uczucia to gra wszystkich zmysłów. Dbając o scenerię towarzyszącą miłości pomyślmy o rozkoszy smaku. Na wieczór we dwoje przygotujmy coś z tzw. kuchni erotycznej. Posłużmy się przy tym artykułami spożywczymi, które kojarzą się ze zmysłowością i uznawane są za afrodyzjaki.

Czytaj więcej: Trunki staropolskie

Jakie trunki cieszyły się popularnością w dawnej Polsce? Jakimi wysokoprocentowymi napojami raczono się w trakcie biesiad i uczt kilkaset lat temu? Okazuje się, że najpopularniejsze było piwo – na jego bazie przyrządzano energetyczne polewki, które podawano na śniadania. Równie chętnie sięgano po smakowe wódki, likiery i owocowe ratafie.

Czytaj więcej: Aromat w plastiku

Postanowiłam wypowiedzieć wojnę tekturowym kubkom oraz plastikowym sztućcom i talerzom. Od kilku lat konsekwentnie – od kiedy tektura i plastik wdarły się do świata smaków – wprowadzam w konsternację pracowników kawiarenek, knajpek i barów, odmawiając pijania kawy z niby-filiżanek i używania pseudo-łyżeczek.

Czytaj więcej: Kardamon

Jest jedną z droższych przypraw świata, od wieków używaną także w medycynie i uważaną za afrodyzjak. Jego tajemniczy zapach jest trudny do opisania, ale wspaniale pobudza wyobraźnię. Każdej potrawie nada niezwykły, orientalny posmak, ale najciekawiej smakuje z kawą, herbatą i czekoladą.

Czytaj więcej: Słynni smakosze: Giacomo Casanova

Ten najsłynniejszy uwodziciel zapisał się w historii nie tylko z powodu romansów, których był bohaterem. Należał do najbarwniejszych osobowości swojej epoki. Posiadał niezwykłe umiejętności towarzyskie, bywał na dworach europejskich, uczestniczył w najwykwintniejszych przyjęciach. Jak zdaniem współczesnych wyglądałby czas spędzony przy stole z Casanovą?

Czytaj więcej: Piernik tradycyjny

Niezwykły korzenny zapach mieszanki imbiru, kardamonu, anyżu, cynamonu i goździków, a także miodowo-pikantny smak to cechy charakteryzujące każdy dobry piernik. Smakowite ciasta i ciastka, które kojarzymy z Toruniem, nie są jednak naszą narodową specjalnością. Pierniki były przed wiekami produkowane w wielu miastach hanzeatyckich.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.