Czytaj więcej: Chłodnik - potrawa pełna zdrowia

Hiszpanie mają gazpacho, Hindusi – rajtę, Bułgarzy – tarator, a my – chłodnik. Ta podawana na zimno zupa przywędrowała do nas z Litwy. Pięknie się prezentuje (koneserzy zwracają uwagę na jej żywe barwy), pobudza apetyt, przynosi orzeźwienie, a także dostarcza wielu witamin i przeciwutleniaczy. Chłodnik – zdrowa zupa pełna smaku.

Czytaj więcej: Czarna herbata i nasze zdrowie – mity i fakty

Czy herbata ma pozytywny wpływ na kości? Czy może powodować niedobory żelaza? Czy kofeina zawarta w herbacie może prowadzić do odwodnienia organizmu? Ile kalorii ma herbata i czy jej spożywanie możemy wliczyć w dzienne zapotrzebowanie na płyny? Kilka faktów i mitów na temat jednego z naszych ulubionych napojów.

Czytaj więcej: Łosoś z rukolą i truskawkami w stylu fusion

Kuchnia fusion czerpie z wielu kulinarnych stylów. Miesza, zapożycza, a także zestawia smaki w niekonwencjonalny sposób. Czasem do tradycyjnej potrawy doda element o całkiem innym charakterze. Ponadczasowy łosoś zestawiony ze świeżymi truskawkami oraz z orzeźwiającą rukolą stanowi oryginalną oraz apetyczną kompozycję fusion.

Czytaj więcej: Szparagi - jak je przyrządzać oraz jeść?

Koneserzy zaliczają je do grupy najwykwintniejszych warzyw. Smakosze żałują, że świeżymi można cieszyć się tak krótko: jedynie od drugiej połowy kwietnia do pierwszych dni czerwca. Najlepszym miesiącem na delektowanie się nimi jest maj. Szparagi charakteryzuje subtelny smak, który nie wymaga towarzystwa wielu dodatków.

Czytaj więcej: Przekąski na poprawę humoru

Pewne artykuły spożywcze wyraźnie poprawiają nam nastrój – to stwierdzenie nie jest mitem, a prawdą popartą solidną wiedzą. Kiedy trapi nas stres, często sięgamy po coś słodkiego. Nie każda taka wysokokaloryczna przekąska jest zdrowa. Polecamy takie artykuły spożywcze, które są lekkie oraz potrafią wpłynąć na nasz humor.

Czytaj więcej: Winogrona i ser w wykwintnych przystawkach

Oba elementy są niezwykle eleganckimi składnikami wszelkich potraw: nie tylko pięknie się prezentują, ale i wyśmienicie smakują. Winogrona – w kolorach od jasnej żółci do ciemnego fioletu – charakteryzują się wysublimowaną słodyczą. Różne odmiany sera to bogaty wachlarz aromatów, doskonale komponujący się z ową słodyczą.

Czytaj więcej: Sztuka podawania i picia czekolady

Tak wykwintny napój, jakim jest gorąca czekolada, wymaga odpowiedniej oprawy: stosownej zastawy, eleganckich filiżanek, pięknego obrusa. Aby w pełni delektować się jej smakiem, warto zadbać nie tylko o podanie, ale także o atmosferę: piciu czekolady nie powinien towarzyszyć pośpiech. A jak widzą tę kwestię malarze?

Czytaj więcej: Herbaty rozgrzewające

Herbata – jeden z naszych ulubionych ciepłych napojów – sporządzana jest oraz podawana na wiele sposobów. Czarna, czerwona, biała i zielona, ale także ziołowa czy owocowa – może być serwowana solo lub z dodatkami, dodającymi jej słodyczy lub specyficznego aromatu. Prezentujemy kilka metod przyrządzenia rozgrzewającej herbaty.

Czytaj więcej: Świąteczne menu sprzed lat

Jakie dania serwowano podczas Świąt Bożego Narodzenia w XIX wieku? Jakie potrawy gościły w dawnych czasach na wigilijnym stole? Z odpowiedziami na tak postawione pytania przychodzi Lucyna Ćwierczakiewiczowa – najsłynniejsza polska autorka wielu książek kulinarnych, które kiedyś cieszyły się niezwykłą popularnością.

Czytaj więcej: Zatrzymać smak, czyli warzywa i owoce w occie

Śliwki, gruszki, dynia, marchew, kalafior, fasolka szparagowa, seler, małe ogórki i cebulki zanurzone w zalewie z octu to sposób na to, aby zimą oraz wczesną wiosną wspominać smaki lata i jesieni. Te specjały kiedyś bardzo często gościły na polskich stołach – w czasach, kiedy tylko niektóre warzywa i owoce były dostępne przez cały rok.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.