Czytaj więcej: Jak przygotować zdrowe śniadanie w stylu slow food

Dietetycy uważają, że jest ono najważniejszym posiłkiem dnia: od śniadania zaczynamy przecież dzień, a od początku zależy dalszy ciąg. Pierwszy posiłek po przebudzeniu powinien być nie tylko smaczny i złożony z naszych ulubionych artykułów spożywczych, ale także zdrowy i energetyczny. Nigdy nie powinniśmy jeść śniadania w pośpiechu.

Czytaj więcej: Kawa w Polsce – historia i styl picia

Jeszcze w XVII wieku Jan Andrzej Morsztyn pisał lekceważąco o kawie: „Napój, jak brzydka trucizna i jady, co żadnej śliny nie puszcza przez zęby, niech chrześcijańskiej nie plugawią gęby”. Nie da się ukryć, że napój, kiedy dotarł do naszego kraju, nie wzbudził szczególnego entuzjazmu – nie tylko z powodu, że pochodził z Turcji. Jak układały się losy kawy w Polsce?

Czytaj więcej: Rozmaryn - dla zdrowia, w kuchni i w domu

Ta wiecznie zielona roślina prezentuje się niezwykle efektownie. Jej liście pachną intensywnie i wyglądają bardzo charakterystycznie: mają kształt igiełek o zaokrąglonych krawędziach. Ze względu na aromat chętnie używamy rozmarynu w kuchni: każdej potrawie nadaje zdecydowany smak. Ma wiele zastosowań – nie tylko kulinarnych.

Czytaj więcej: Jaja w polskich przepisach kulinarnych z dawnych lat

W naszym kraju cieszą się popularnością od pokoleń. Można przygotowywać z nich przystawki na zimno i gorąco oraz bardziej skomplikowane potrawy. Oryginalne specjały z jaj przyrządzano w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku. Podawano je na najelegantszych przyjęciach – zamiast dań mięsnych.

Czytaj więcej: Zdrowe koktajle z warzyw i owoców

Jakiś czas temu zapanowała moda na koktajle warzywno-owocowe: niezwykłą karierę zrobiły szczególnie te w kolorze świeżej zieleni. Wydarzyło się tak pewnie z powodu przekory osób, które zostały ich admiratorami: napoje w nietypowych barwach prezentują się przecież wyjątkowo oryginalnie, a poza tym dostarczają wielu witamin – i to o każdej porze roku.

Czytaj więcej: Jak zrobić czekoladowe trufle z orzechami

Niektóre słodycze możemy bez problemów przygotować samodzielnie – nie potrzeba do tego ani doświadczenia, ani specjalnych umiejętności. Apetycznie wyglądające słodkie trufle zrobimy z masy orzechowo-czekoladowej – bez gotowania. Jedyny talent, jakim musimy się wykazać, to talent do… formowania kształtnych kulek.

Czytaj więcej: Smakołyki na romantyczne spotkanie

Niektóre artykuły spożywcze wywołują zmysłowe skojarzenia. Wiele z nich uznawanych jest za afrodyzjaki. Wzniosłe uczucia możemy manifestować nie tylko przy pomocy pięknych słów i określonych gestów, ale także w kuchni. Przygotowując menu na romantyczne spotkanie we dwoje, pomyślmy o specjalnych potrawach.

Czytaj więcej: Czekolada na słodko i na wytrawnie

Niektórzy uważają, że najlepsza czekolada to ta w wersji klasycznej. Pewne dodatki potrafią jednak nie tylko wzbogacić, ale i wzmocnić jej smak. Czekolada na słodko – z suszonymi owocami berberysu, lawendą i szampanem. A może w wersji wytrawnej – z pieprzem syczuańskim, octem balsamicznym albo z różową solą himalajską?

Czytaj więcej: Jak ugryźć drinka? Koktajle kulinarne

Często słyszymy o kulinarnych eksperymentach prowadzonych w różnych restauracjach oraz dziwimy się, jak bogata jest wyobraźnia szefów kuchni. Mówiąc o koktajlach jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznych miksów. Ostatnio barmani zaczęli czerpać inspiracje z... przepisów kulinarnych. Jak powstają koktajle, po których czujesz się syty i w jaki sposób zmieniły one podejście do alkoholu?

Czytaj więcej: Jesień w starych książkach kucharskich

W dawnych polskich publikacjach, w których prezentowano przepisy kulinarne, prym wiodły sezonowe artykuły spożywcze. Książki sprzed lat podzielone były na rozdziały – każdy z nich obejmował jedną porę roku. Jesienią królowały potrawy przyrządzane z owoców i warzyw, które zebrać można było w ogrodzie lub znaleźć w lesie.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.