Czytaj więcej: Rozmaryn - dla zdrowia, w kuchni i w domu

Ta wiecznie zielona roślina prezentuje się niezwykle efektownie. Jej liście pachną intensywnie i wyglądają bardzo charakterystycznie: mają kształt igiełek o zaokrąglonych krawędziach. Ze względu na aromat chętnie używamy rozmarynu w kuchni: każdej potrawie nadaje zdecydowany smak. Ma wiele zastosowań – nie tylko kulinarnych.

Czytaj więcej: Jaja w polskich przepisach kulinarnych z dawnych lat

W naszym kraju cieszą się popularnością od pokoleń. Można przygotowywać z nich przystawki na zimno i gorąco oraz bardziej skomplikowane potrawy. Oryginalne specjały z jaj przyrządzano w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku. Podawano je na najelegantszych przyjęciach – zamiast dań mięsnych.

Czytaj więcej: Zdrowe koktajle z warzyw i owoców

Jakiś czas temu zapanowała moda na koktajle warzywno-owocowe: niezwykłą karierę zrobiły szczególnie te w kolorze świeżej zieleni. Wydarzyło się tak pewnie z powodu przekory osób, które zostały ich admiratorami: napoje w nietypowych barwach prezentują się przecież wyjątkowo oryginalnie, a poza tym dostarczają wielu witamin – i to o każdej porze roku.

Czytaj więcej: Jak zrobić czekoladowe trufle z orzechami

Niektóre słodycze możemy bez problemów przygotować samodzielnie – nie potrzeba do tego ani doświadczenia, ani specjalnych umiejętności. Apetycznie wyglądające słodkie trufle zrobimy z masy orzechowo-czekoladowej – bez gotowania. Jedyny talent, jakim musimy się wykazać, to talent do… formowania kształtnych kulek.

Czytaj więcej: Smakołyki na romantyczne spotkanie

Niektóre artykuły spożywcze wywołują zmysłowe skojarzenia. Wiele z nich uznawanych jest za afrodyzjaki. Wzniosłe uczucia możemy manifestować nie tylko przy pomocy pięknych słów i określonych gestów, ale także w kuchni. Przygotowując menu na romantyczne spotkanie we dwoje, pomyślmy o specjalnych potrawach.

Czytaj więcej: Czekolada na słodko i na wytrawnie

Niektórzy uważają, że najlepsza czekolada to ta w wersji klasycznej. Pewne dodatki potrafią jednak nie tylko wzbogacić, ale i wzmocnić jej smak. Czekolada na słodko – z suszonymi owocami berberysu, lawendą i szampanem. A może w wersji wytrawnej – z pieprzem syczuańskim, octem balsamicznym albo z różową solą himalajską?

Czytaj więcej: Jak ugryźć drinka? Koktajle kulinarne

Często słyszymy o kulinarnych eksperymentach prowadzonych w różnych restauracjach oraz dziwimy się, jak bogata jest wyobraźnia szefów kuchni. Mówiąc o koktajlach jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznych miksów. Ostatnio barmani zaczęli czerpać inspiracje z... przepisów kulinarnych. Jak powstają koktajle, po których czujesz się syty i w jaki sposób zmieniły one podejście do alkoholu?

Czytaj więcej: Jesień w starych książkach kucharskich

W dawnych polskich publikacjach, w których prezentowano przepisy kulinarne, prym wiodły sezonowe artykuły spożywcze. Książki sprzed lat podzielone były na rozdziały – każdy z nich obejmował jedną porę roku. Jesienią królowały potrawy przyrządzane z owoców i warzyw, które zebrać można było w ogrodzie lub znaleźć w lesie.

Czytaj więcej: Psychologia kolorów… na talerzu

Piękne barwy – a szczególnie ich ciekawe zestawienia – w wyjątkowy sposób działają na wyobraźnię. Wyobraźnia zaś wywołuje kulinarne skojarzenia, a te z kolei pobudzają apetyt. Zmysł wzroku – oprócz smaku i powonienia – jest niezwykle ważny dla smakoszy: mawia się przecież, że jadamy również oczami. W jaki sposób barwy na talerzu wpływają na smak?

Czytaj więcej: Za co kochamy pomidory?

Uwielbiamy ich smak oraz zapach. Kochamy również za kolor (zwany pomidorowym) oraz formę (przepięknie wyglądają przecież po przekrojeniu). Cenimy ich właściwości zdrowotne. Pomidory znalazły swoje miejsce nawet w poezji. Traktujemy je jak warzywa, choć botanicy zwracają uwagę, że są owocami. Dawniej nazywano je jabłkami miłości.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Czytaj więcej: Życie towarzyskie w XIX wieku

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.