Czytaj więcej: Jarzębina – dla zdrowia, smaku i urody

I kwiaty, i owoce mają szerokie zastosowanie: znajdziemy je w artykułach spożywczych, leczniczych i kosmetycznych. Z jarzębiny (której nie można jeść na surowo) przygotowuje się m.in. napary, soki, konfitury i nalewki. Owoce zawierają niemal tyle witaminy C, ile cytrusy – warto docenić ten fakt szczególnie jesienią i zimą.

Czytaj więcej: Jak obudzić zmysł smaku

Zmysły dostarczają nam wielu niezwykłych doznań – to właśnie dzięki nim odbieramy rzeczywistość jako pełną kolorów, dźwięków i aromatów. Bywa, że smak pozostaje w uśpieniu – szczególnie, kiedy przyzwyczajeni do określonych potraw nie potrafimy zrezygnować z kulinarnych przyzwyczajeń. Jak zerwać z kuchenną rutyną i otworzyć się na nowe doznania?

Czytaj więcej: Co warto wiedzieć o pomidorach?

Mają różne kształty i wielkości. Są nie tylko czerwone, ale także żółte, zielone, czarne, a nawet pręgowane. Stanowią jeden z podstawowych składników kilku kuchni narodowych. Warto je jadać, ponieważ mają wiele właściwości zdrowotnych. Kiedyś nazywano je jabłkami miłości. Zafascynowały i malarzy, i poetów. Wszystko, co warto wiedzieć o pomidorach.

Czytaj więcej: Kawa chłodząca – mrożona i affogato

Czy koneserzy odmawiają sobie kawy wtedy, kiedy zdaniem innych jest na nią za gorąco? Zdecydowanie nie. Podążając wzorem mieszkańców krajów m.in. Europy Południowej albo sięgają po gorącą małą czarną, albo po różne wersje chłodzące – np. po kawę mrożoną lub affogato. Ostatni z wymienionych rodzajów to właściwie deser, który został „utopiony w kawie”.

Czytaj więcej: Jedzenie w plenerze

Kiedy panuje ładna pogoda, z radością oddajemy się przyjemności spożywania posiłków na wolnym powietrzu. Szukamy okazji, aby wybrać się na piknik, na wycieczki zabieramy prowiant, który zjadamy w lesie, nie odmawiamy zaproszeń na ogrodowe przyjęcia. Czy to możliwe, że jedzenie pod gołym niebem smakuje lepiej niż posiłki spożywane pod dachem?

Czytaj więcej: Truskawki – na słodko czy na wytrawnie?

Swoim pojawieniem się w naturze zwiastują lato. Należą do naszych ulubionych owoców – być może dlatego, że sezon na nie trwa tak krótko. Przyjęło się, że podaje się je na słodko: z cukrem, śmietaną, lodami. My zachęcamy jednak do eksperymentów i szukamy przepisów na truskawki w wytrawnym stylu.

Czytaj więcej: Jak przygotować zdrowe śniadanie w stylu slow food

Dietetycy uważają, że jest ono najważniejszym posiłkiem dnia: od śniadania zaczynamy przecież dzień, a od początku zależy dalszy ciąg. Pierwszy posiłek po przebudzeniu powinien być nie tylko smaczny i złożony z naszych ulubionych artykułów spożywczych, ale także zdrowy i energetyczny. Nigdy nie powinniśmy jeść śniadania w pośpiechu.

Czytaj więcej: Kawa w Polsce – historia i styl picia

Jeszcze w XVII wieku Jan Andrzej Morsztyn pisał lekceważąco o kawie: „Napój, jak brzydka trucizna i jady, co żadnej śliny nie puszcza przez zęby, niech chrześcijańskiej nie plugawią gęby”. Nie da się ukryć, że napój, kiedy dotarł do naszego kraju, nie wzbudził szczególnego entuzjazmu – nie tylko z powodu, że pochodził z Turcji. Jak układały się losy kawy w Polsce?

Czytaj więcej: Rozmaryn - dla zdrowia, w kuchni i w domu

Ta wiecznie zielona roślina prezentuje się niezwykle efektownie. Jej liście pachną intensywnie i wyglądają bardzo charakterystycznie: mają kształt igiełek o zaokrąglonych krawędziach. Ze względu na aromat chętnie używamy rozmarynu w kuchni: każdej potrawie nadaje zdecydowany smak. Ma wiele zastosowań – nie tylko kulinarnych.

Czytaj więcej: Jaja w polskich przepisach kulinarnych z dawnych lat

W naszym kraju cieszą się popularnością od pokoleń. Można przygotowywać z nich przystawki na zimno i gorąco oraz bardziej skomplikowane potrawy. Oryginalne specjały z jaj przyrządzano w latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych XX wieku. Podawano je na najelegantszych przyjęciach – zamiast dań mięsnych.

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.