Czytaj więcej: Sposób na śliwki. Smakołyki z nutką nostalgii

Przyjęło się, że te smaczne i urodziwe owoce dodaje się do potraw, w których prym wiedzie słodycz. Śliwki pojawiają się więc w ciastach i plackach drożdżowych, są składnikiem knedli, stanowią bazę konfitur. Słodycz tych owoców świetnie komponuje się ze smakiem wytrawnym. Wyraziste przekąski ze śliwek, które kiedyś cieszyły się popularnością, odkrywane są dziś na nowo.

Czytaj więcej: Zupa z pokrzywy i dawne przepisy kulinarne

Pewne rośliny, które współcześnie nie cieszą się kulinarnym szacunkiem, wykorzystywano dawniej z powodzeniem w kuchni. Z uznawanej obecnie za chwast pokrzywy przyrządzano m.in. sałatki i przystawki, a także zupy i polewki. W dawnych książkach kucharskich znaleźć można bardzo ciekawe przepisy.

Czytaj więcej: Kawa z czekoladą, czyli jak łączyć wykwintne smaki

Należą do wyjątkowo szlachetnych i aromatycznych artykułów. Kawa to napój stworzony do tego, aby się nim delektować. Czekolada to niezwykły smakołyk, od wieków ceniony przez koneserów. Oba elementy – odpowiednio zestawione – świetnie odnajdują się w niebanalnych kompozycjach kulinarnych. W jaki sposób można je łączyć? Czym jest Foodpairing?

Czytaj więcej: Kolory, które pobudzają apetyt i sałatka z pomarańczy

Pewne zestawienia barw w niezwykły sposób działają na zmysł smaku, pobudzając apetyt. Świadomość tego mają m.in. specjaliści od reklamy, którzy od lat korzystają z tej wiedzy. Niekiedy wystarczy odrobina artykułu spożywczego w określonym kolorze w danej potrawie, aby nie tylko skutecznie kusić wzrok, ale także smak.

Czytaj więcej: Zima w dawnych książkach kucharskich

Elementem charakterystycznym dla starych książek kulinarnych było dzielenie ich na pory roku: każda tego typu publikacja zawierała więc cztery obszerne rozdziały. Źródłem bardzo ciekawych zimowych przepisów są dzieła najsłynniejszych polskich autorek: Lucyny Ćwierczakiewiczowej i Marii Ochorowicz-Monatowej.

Czytaj więcej: Foodie – współczesny smakosz?

Koneser, admirator, znawca, łasuch, łakomczuch, a może kulinarny esteta? Kim jest współczesny smakosz? W czasach, kiedy mówienie i pisanie o jedzeniu stało się nie tylko modą, ale i powszechnym obyczajem, na kulinarnej scenie pojawiła się nowa postać. Czyżby foodie, bo o nim mowa, wypierał poczciwego smakosza?

Czytaj więcej: Pokarmy dla urody, czyli co jeść, aby lepiej wyglądać

Bardzo często stan naszej skóry, włosów i paznokci zależy od tego, co spożywamy. Niektórzy specjaliści twierdzą nawet, że więcej korzyści przynosi nam to, co dostarczamy organizmowi pod postacią jedzenia niż to, co wklepujemy bądź wcieramy w ciało – w formie kremów czy balsamów. Jakie artykuły spożywcze mają moc poprawiania urody?

Czytaj więcej: Pomidory koktajlowe na dziesięć sposobów

Przykuły naszą uwagę na straganie, na którym ułożono wiele ich gatunków w kilku kolorach: w pomidorowej czerwieni, złocistej żółci, świeżej oraz ciemnej zieleni, czerni i fiolecie. Te smakowite i urokliwe kulki są świetnym dodatkiem oraz niewątpliwą ozdobą każdej potrawy. Można je serwować na wiele sposobów.

Czytaj więcej: Herbata na zimno: mrożona, z przyprawami i z rumem

Jej walory odkryto przez przypadek – pewnego upalnego dnia 1904 r., podczas wystawy światowej w Saint Louis, na stoisku, na którym promowano produkty z Indii i Cejlonu. Schłodzona herbata z kostkami lodu szybko zrobiła karierę, a Amerykanie stali się jej koneserami. Świetnie smakuje nie tylko mrożona – przyrządzona w tradycyjny sposób, ale także z przyprawami i z rumem.

Czytaj więcej: Truskawki w faktach i ciekawostkach

Swoją urodą biją na głowę wiele innych owoców. Podobnie jest w kwestii aromatu: ich smak i zapach są wyjątkowe. Mają oryginalne pochodzenie. Zawierają wiele cennych składników: warto po nie sięgać zarówno dla zdrowia, jak i dla urody. Przedstawiamy fakty i ciekawostki, jakie powinni poznać koneserzy tych zwiastujących przyjście lata owoców.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.