Czytaj więcej: Kawa z czekoladą, czyli jak łączyć wykwintne smaki

Należą do wyjątkowo szlachetnych i aromatycznych artykułów. Kawa to napój stworzony do tego, aby się nim delektować. Czekolada to niezwykły smakołyk, od wieków ceniony przez koneserów. Oba elementy – odpowiednio zestawione – świetnie odnajdują się w niebanalnych kompozycjach kulinarnych. W jaki sposób można je łączyć? Czym jest Foodpairing?

Czytaj więcej: Kolory, które pobudzają apetyt i sałatka z pomarańczy

Pewne zestawienia barw w niezwykły sposób działają na zmysł smaku, pobudzając apetyt. Świadomość tego mają m.in. specjaliści od reklamy, którzy od lat korzystają z tej wiedzy. Niekiedy wystarczy odrobina artykułu spożywczego w określonym kolorze w danej potrawie, aby nie tylko skutecznie kusić wzrok, ale także smak.

Czytaj więcej: Zima w dawnych książkach kucharskich

Elementem charakterystycznym dla starych książek kulinarnych było dzielenie ich na pory roku: każda tego typu publikacja zawierała więc cztery obszerne rozdziały. Źródłem bardzo ciekawych zimowych przepisów są dzieła najsłynniejszych polskich autorek: Lucyny Ćwierczakiewiczowej i Marii Ochorowicz-Monatowej.

Czytaj więcej: Foodie – współczesny smakosz?

Koneser, admirator, znawca, łasuch, łakomczuch, a może kulinarny esteta? Kim jest współczesny smakosz? W czasach, kiedy mówienie i pisanie o jedzeniu stało się nie tylko modą, ale i powszechnym obyczajem, na kulinarnej scenie pojawiła się nowa postać. Czyżby foodie, bo o nim mowa, wypierał poczciwego smakosza?

Czytaj więcej: Pokarmy dla urody, czyli co jeść, aby lepiej wyglądać

Bardzo często stan naszej skóry, włosów i paznokci zależy od tego, co spożywamy. Niektórzy specjaliści twierdzą nawet, że więcej korzyści przynosi nam to, co dostarczamy organizmowi pod postacią jedzenia niż to, co wklepujemy bądź wcieramy w ciało – w formie kremów czy balsamów. Jakie artykuły spożywcze mają moc poprawiania urody?

Czytaj więcej: Pomidory koktajlowe na dziesięć sposobów

Przykuły naszą uwagę na straganie, na którym ułożono wiele ich gatunków w kilku kolorach: w pomidorowej czerwieni, złocistej żółci, świeżej oraz ciemnej zieleni, czerni i fiolecie. Te smakowite i urokliwe kulki są świetnym dodatkiem oraz niewątpliwą ozdobą każdej potrawy. Można je serwować na wiele sposobów.

Czytaj więcej: Herbata na zimno: mrożona, z przyprawami i z rumem

Jej walory odkryto przez przypadek – pewnego upalnego dnia 1904 r., podczas wystawy światowej w Saint Louis, na stoisku, na którym promowano produkty z Indii i Cejlonu. Schłodzona herbata z kostkami lodu szybko zrobiła karierę, a Amerykanie stali się jej koneserami. Świetnie smakuje nie tylko mrożona – przyrządzona w tradycyjny sposób, ale także z przyprawami i z rumem.

Czytaj więcej: Truskawki w faktach i ciekawostkach

Swoją urodą biją na głowę wiele innych owoców. Podobnie jest w kwestii aromatu: ich smak i zapach są wyjątkowe. Mają oryginalne pochodzenie. Zawierają wiele cennych składników: warto po nie sięgać zarówno dla zdrowia, jak i dla urody. Przedstawiamy fakty i ciekawostki, jakie powinni poznać koneserzy tych zwiastujących przyjście lata owoców.

Czytaj więcej: Jedzenie w kolorach pastelowych

Kremowy, bananowy, miętowy, a może morelowy? Barwy serwowanych nam potraw i smakołyków mają znaczenie: nie tylko pobudzają apetyt, ale mogą także zachęcić (albo zniechęcić) do jedzenia. Niektóre kolory sprawiają wrażenia orzeźwienia i lekkości, inne sycą już samym widokiem. Dlaczego sięgamy po jedzenie w pastelowych barwach?

Czytaj więcej: Smak wody i hydrosommelierzy

Choć wydaje się, że zawsze smakuje tak samo, to jednak kryje w sobie wiele niuansów. Woda, jak zauważają osoby o wyczulonych zmysłach, w żadnym wypadku nie jest nudnym napojem. Odkrywaniem jej tajemnic zajmują się hydrosommelierzy, którzy – podobnie jak koneserzy wina – analizują smaki i wonie tego, co serwuje się im do picia.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Czytaj więcej: Życie towarzyskie w XIX wieku

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.