fot. Adobe Stock
fot. Adobe Stock

Owoce morza często sprawiają nam trudności w jedzeniu. Okazuje się jednak, że ich spożywanie nie jest tak skomplikowane, jak może się w pierwszych chwilach wydawać – warto w każdym razie próbować i zdobywać doświadczenie. Jak wprawnie i elegancko jeść takie owoce morza, jak homary i langusty?

Spożywanie owoców morza nie jest tak skomplikowane, jak może się wydawać – wymaga jednak odrobiny doświadczenia. Nie bójmy się więc próbować i pamiętajmy, że lepiej jest jeść niewprawnie, ale estetycznie niż umiejętnie, a nieelegancko. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, jakie mogą się przydać tym osobom, które zostaną poczęstowane homarami i langustami albo sięgną po nie samodzielnie – np. podczas urlopu nad ciepłym morzem czy w trakcie pobytu w egzotycznym miejscu. 

Ogon i kleszcze
Homary i langusty serwuje się już po przecięciu na połowę – takie podawanie bez wątpienia ułatwia nam zadanie. Przystępując do jedzenia, należy najpierw wyjąć ze skorupy fragment od ogona. W następnej kolejności trzeba zająć się kleszczami, które zazwyczaj (tak przynajmniej praktykuje się w większości restauracji) podawane są już rozłupane. Jeżeli jednak tak nie jest, to sięgamy po szczypce do homarów i samodzielnie rozgniatamy kleszcze, a następnie wyjmujemy z nich mięso.

Drugi etap
Jeżeli są problemy z wydobywaniem zawartości i mięso nie wychodzi łatwo, wówczas możemy dopomóc sobie specjalnym widelcem do homarów. Taki sztuciec ma jedynie dwa zęby. Jest on zazwyczaj podawany wraz z potrawą (tak dzieje się w większości restauracji), więc łatwo go zidentyfikujemy. Po zjedzeniu zawartości kleszczy, zajmujemy się odnóżami: najpierw odrywamy je od tułowia homara lub langusty (możemy to zrobić palcami), a potem łamiemy i delikatnie wysysamy zawartość. Smakosze owoców morza zjadają także ich ikrę.


Polecamy również lekturę artykułów:

Etykieta przy stole: Jak jeść ryby?

Ostrygi – sposoby podawania oraz jedzenia

Jak jeść podczas bankietu i przyjęcia na stojąco?

Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Niezwykły duet: światowej sławy ekspertka w dziedzinie etykiety i gwiazda amerykańskiego kina – prywatnie babcia i wnuczka – w lekcjach dobrego wychowania. Dorothea radzi, a Liv komentuje. W książce znajdziesz wiele praktycznych wskazówek. Według magazynu „Vogue” jest to jeden z najlepszych poradników savoir-vivre’u.

Czytaj więcej: Współczesne maniery, czyli jak się zachowywać w drodze na szczyt

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.