fof. Fotolia
fof. Fotolia

Potrawy z drobiu należą do wyjątkowo lubianych. Smakosze uważają, że najlepsze są kąski znajdujące się tuż przy kości – te, do których najtrudniej się dostać. Jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole spożywać drób? Czy w towarzystwie wypada jeść rękoma i ogryzać kości? Czy można to czynić tylko w domu, czy również w restauracji?

Kto z nas nie lubi potraw z drobiu? Smakosze uwielbiają kąski tuż przy kości – jednak do nich najtrudniej się dostać. W domowym zaciszu często pozwalamy sobie na ogryzanie kostek, jednak czy wypada robić to również w towarzystwie? A może należy posługiwać się jedynie sztućcami? Na temat metod spożywania drobiu istnieją różne opinie. Postanowiliśmy się im przyjrzeć i odpowiedzieć na pytanie, jak zgodnie z zasadami savoir vivre’u przy stole spożywać drób? Czy w towarzystwie wypada jeść rękoma i ogryzać kości?

Rękoma czy sztućcami?
Drób można bez obaw jeść rękoma. Nie dotyczy to oczywiście filetów z kurczaka czy indyka (w ich przypadku należy posługiwać się nożem i widelcem), ale tych części, w których są kości. Taki sposób spożywania uznawany jest m.in. w lokalach szybkiej obsługi. Pamiętajmy, że w czasie jedzenia drobiu dłońmi przydadzą się nam serwetki. W niektórych eleganckich restauracjach, w których kultywuje się stary styl serwowania dań, podaje się niekiedy miseczki z wodą – do opłukania palców.

W domu i w restauracji
Spożywając drób w domu, w gronie rodziny lub bliskich znajomych, nie obawiajmy się jeść rękoma: pamiętajmy tylko, aby czynić to estetycznie. Najlepiej trzymać np. części kurczaka nie całą dłonią, ale palcami – i to jedynie ich końcówkami. W eleganckiej restauracji należy być ostrożniejszym – lepiej jeść nożem i widelcem (nawet, jeżeli z tego powodu część mięsa nie zostanie spożyta). Wyjątkiem są sytuacje, kiedy gospodarze spotkania sięgają dłonią np. po udka kurczaka – dają tym samym sygnał do tego, aby całe towarzystwo zaczęło posilać się w ten sposób.

Życie towarzyskie w XIX wieku

Czasy Belle époque wydają się ze współczesnego punktu widzenia fascynujące. Wpływ na to ma bez wątpienia wspaniała moda, niezwykła atmosfera i szczypta tajemniczości, jaka towarzyszyła tamtym latom. Miłośnikom dawnych obyczajów i historycznych ciekawostek polecamy książkę „Życie towarzyskie w XIX wieku. Wspaniałe czasy Belle époque” Agnieszki Lisak.

Czytaj więcej: Życie towarzyskie w XIX wieku

Ciasteczka

Pliki ciasteczek wykorzystywane są przez wortal Koneserzy.pl w celach statystycznych oraz w celu zapewnienia poprawnego funkcjonowania strony internetowej. W dowolnym momencie, korzystając z ustawień przeglądarki, dostosować możesz poziom wykorzystania plików cookies przez przeglądarkę.

Polityka prywatności

Dobrowolne zgłoszenie się do listy newslettera umożliwia otrzymywanie cyklicznych informacji drogą mailową. Zapewniamy bezpieczeństwo przechowywania adresów e-mail oraz gwarancję nieudostępniania ich osobom lub podmiotom trzecim.

Prawa autorskie

Copyright by www.koneserzy.pl. Idea oraz wszelkie elementy tekstowe i graficzne wortalu chronione są prawem autorskim. Kopiowanie i publikowanie zamieszczonych w wortalu artykułów lub ich fragmentów oraz zdjęć i filmów bez zgody www.koneserzy.pl zabronione.